Annons
Kultur

Kultursektorn besviken efter brist på besked

Den hårt pressade kultursektorn får det fortsatt tufft – på obestämd tid. Regeringen avvaktar med besked om att lätta på restriktionerna.
Kultur • Publicerad 24 september 2020
Biografer och andra kulturverksamheter får fortsätta att förhålla sig till en gräns på 50 personer. Arkivbild.
Biografer och andra kulturverksamheter får fortsätta att förhålla sig till en gräns på 50 personer. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Lättnader av publikrestriktioner har varit hett efterlängtade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin.

Hoppet ökade också tidigare i höstas när Folkhälsomyndigheten i sitt remissvar begränsade avståndet för sittande publik till en meter (i stället för två) och föreslog ett tänkt maxtak på 500 personer.

Annons

Men under torsdagens presskonferens meddelade regeringen att den avvaktar med att lämna besked om lättnader av restriktionerna, trots att tanken var att ändringarna skulle träda i kraft så snart som den 1 oktober.

– Det beror på den smittökning som vi ser nu. Remissvaret vi fick från Folkhälsomyndigheten var under förutsättning att smittspridningen var på en låg nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S), som inte kunde precisera när ett definitivt besked kan tänkas komma.

Konsekvenser på sikt

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio är uppgiven:

– Det är intressant att man talar om att smittspridningen sker på barer och restauranger. Där har man ju obegränsat antal. Det är en intressant brist på logik här. Vår verksamhet som vi bedriver den nu borde innebära mindre smittspridning än på en bar. Det här får ju konsekvenser för oss på sikt, hur länge ska vi sitta med fulla hyror och personal?

TT: Om publikrestriktionerna förändras är ni redo att ta emot en större publik?

– Det är en knapptryckning bort. Vi har gjort en dragning om alla åtgärder för kulturministern och där var även Folkhälsomyndigheten närvarande. Jag tycker att vi har redovisat att vi tar det här på största allvar.

"Hoppats på besked"

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk live är inte heller nöjd.

– Vi hade hoppats att det skulle komma ett besked för en vecka sedan, snart är det 1 oktober. Man bygger inte ens små evenemang på hur kort tid som helst, det krävs en framförhållning. Det är struligt, säger han.

– Samtidigt har vi respekt för att det är en pandemi och att man behöver ta hänsyn till folks liv och hälsa. Men det är klart att vi hade hoppats på att det skulle komma ett positivt besked där man ändrar ordningslagen, höjer 50-gränsen och att man ska få spela live på restauranger.

"Måste får veta"

Stefan Forsberg, styrelseordförande för Svensk Scenkonst, säger till TT att de är förvånade över regeringens senfärdighet.

Annons

– Vi var beredda att starta 1 oktober men det går inte nu för det här kräver en manuell hantering, vi måste veta vilket avstånd vi får sätta vår publik på. Hur många kan vi hantera, men avståndet är nästan det viktigaste. Så nu är allt flyttat och vi måste börja om.

TT: Vad händer om beskedet kommer nästa vecka, kommer ni hinna till den 1 oktober då?

– Nej. Vi kommer kunna öppna våra institutioner, eller många kommer försöka öppna för att nå det regelverk som är, men många har köpt biljetter till opera, teater och konserter för hela året och då kräver det en hel del handpåläggning av våra administratörer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons