Annons
Kultur

Iranske författaren Iraj Pezeshkzad död

Litteratur • Publicerad 14 januari 2022

Den iranske författaren Iraj Pezeshkzad har gått bort vid 94 års ålder. Han är mest känd för den spridda satirromanen "Min farbror Napoleon", som publicerades 1973. Romanen dramatiserades också, och blev en av Irans mest älskade tv-serier.

Båda versionerna bannlystes dock av ayatollorna efter 1979.

Annons

Pezeshkzad föddes i Teheran men emigrerade till Los Angeles efter revolutionen. Boken "Min farbror Napoleon" skildrar tillvaron i en aristokratisk familj, där en familjemedlem skyller alla problem på den brittiska konspirationen.

– När jag skrev den här romanen hade i stort sett alla insett att den brittiska imperialismen med all sin makt och storhet hade vittrat sönder, men jag hade underskattat den fobin och efter revolutionen insåg jag att den var – och fortfarande är – extremt stark, sade Pezeshkzad till BBC.

"Även om boken inte är politisk, är den politiskt subversiv och riktar sig mot en viss mentalitet och attityd", skrev författaren Azar Nafisi 2006.

Pezeshkzads förläggare har bekräftat hans död.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons