GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ishiguro och Cusk kan få Bookerpriset

Litteratur • Publicerad 27 juli 2021
Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2017 och är nu nominerad till Bookerpriset för sin senaste roman "Klara och solen". Arkivbild.
Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2017 och är nu nominerad till Bookerpriset för sin senaste roman "Klara och solen". Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tretton engelskspråkiga författare har nominerats till det prestigefyllda litteraturpriset Bookerpriset, skriver The Guardian.

Bland dem finns Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro, som nomineras för romanen "Klara och solen", 31 år efter det att hans "Återstoden av dagen" belönades med Bookerpriset 1989. Andra namnkunniga nominerade författare inkluderar kanadensiska Rachel Cusk som kan tilldelas priset för romanen "Second place" och amerikanske Richard Powers som nomineras för den ännu inte utgivna "Bewilderment".

Merparten av de nominerade författarna kommer från Storbritannien eller USA, men i listan finns även bland andra Anuk Arudpragasam från Sri Lanka och Damon Galgut från Sydafrika.

Bookerpriset är ett brittiskt litterärt pris som sedan 1969 har tilldelats årets bästa roman med engelska som originalspråk. Prissumman motsvarar cirka 600 000 kronor.

Den 14 september kortas listan över nominerade författare ned till sex stycken. Vem som tilldelas 2021 års Bookerpris tillkännages den 3 november.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.