Annons
Kultur

JK överklagar SVT-dom

Justitiekanslern överklagar den dom där staten dömts att betala 100 000 kronor i skadestånd till en kvinna som medverkat i SVT-dokumentären "Vaccinkrigarna", skriver Dagens Juridik.
Tv • Publicerad 3 april 2023
Justitiekanslern (JK) överklagar den dom där staten dömts att betala 100|000 kronor i skadestånd till en kvinna som medverkat i SVT-dokumentären "Vaccinkrigarna". Arkivbild.
Justitiekanslern (JK) överklagar den dom där staten dömts att betala 100|000 kronor i skadestånd till en kvinna som medverkat i SVT-dokumentären "Vaccinkrigarna". Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Tingsrätten bedömde att det material som insamlats med hjälp av så kallat "wallraffande", var ett ingrepp på kvinnans privatliv.

I en skriftlig kommentar till TT har SVT:s vd, Hanna Stjärne, beskrivit "Vaccinkrigarna" som "en viktig och stark skildring av antivaccinationsrörelsen och dess förgrundsgestalter i Sverige." Stjärne framhåller att reportrarna följt rörelsens utveckling inifrån under lång tid och hävdade att domen var oväntad.

Annons

SVT har inte varit part i tvistemålet, men domen i Stockholms tingsrätt kan ändå få stor betydelse för wallraffande journalister, enligt juridikprofessorn Mårten Schultz.

Justitiekanslern (JK) har valt att överklaga domen, men preciserar inte varför.

"Staten genom Justitiekanslern överklagar nu domen till hovrätten och begär anstånd med att ange bland annat grunderna för överklagandet till den 10 maj 2023. Staten avser alltså att först i ett senare skede återkomma med utvecklade skäl för överklagandet.", skriver JK i ett pressmeddelande.

Utgivarna är positiva till överklagan:

"Utgivarna välkomnar JK:s beslut. Det är helt i linje med vad vi hävdat sedan tingsrättsdomen blev offentlig för två veckor sedan. Nu skapas förutsättningar för nödvändiga klargöranden av tingsrättsdomen där det utifrån ett publicistiskt synsätt finns olyckliga sammankoppling", säger Robert Olsson, vd för Utgivarna i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons