Kultur

Joelsson & Jacobson: "Mikronationer"

Ny bok Artikeln publicerades
En scen från den danska mikronationen Elleore.
Foto:Jonatan jacobson
En scen från den danska mikronationen Elleore.

En lärorik och underhållande resa in i hemgjorda länder. Det anser författaren och kulturjournalisten Tomas Polvall efter att ha läst Johan Joelssons och Jonatan Jacobsons reportagebok "Mikronationer".

Johan Joelsson (text) & Jonatan Jacobson (foto)

"Mikronationer – På besök i hemgjorda länder"

(Gidlunds förlag)

"På besök i hemgjorda länder", undertiteln till "Mikronationer", visar vad boken handlar om. Då jag själv sedan många är medborgare i ett hemgjort land är mitt intresse väckt.

Läsningen har varit lärorik och underhållande, dock finner jag bokens fotografier mediokra. Ladonien är landet där jag är medborgare. Trots tiotusentals besökare varje år är det nog många som inte vet att de befinner sig i Ladonien när de parkerat bilen vid Himmelstorp och gått genom Kullabergs skogrika klipplandskap för att se Nimis.

För att det är skoj är en gemensam nämnare för mikronationerna som Johan Joelsson och Jonatan Jacobson besökt och gjort reportage om. Förutom Ladonien, som får en utmärkt presentation, är besöket på en dansk ö den stora behållningen.

Kungariket Elleore, namngivet efter en ö i Roskildefjorden, blev självständigt 1944. Landet skapades av lärare från Frederik Barefods skole, grundat år 1832, för att undervisa fattiga barn. På den ännu verksamma skolans hemsida presenteras idéerna: "Faglighed, fællesskab, nysgerrighed, livsduelighed, tryghed og glæde." Det är en av många friskolor i ett Danmark med en lång och livskraftig tradition av friskolor.

Det kunde stått ett ord till när lärare från Frederik Barefods skole fann sin ö i Roskildefjorden. Humor. En orsak till att öriket i dag är livskraftigare än någonsin är att ledningen under alla år varit kollektiv, till skillnad från andra mikronationer där det ofta funnits en stark man. En annan orsak är mixen av humor och allvar. Det ska vara roligt och lärorikt att gå i skolan under den sommarvecka när invånarna träffas på ön.

Ingen tvekan om att Johan Joelsson och Jonatan Jacobson gillat samvaron på Elleore. Ursprunget till örikets grundade sammanfattas så här: "En fäbless för studentikosa upptåg och bisarr humor. Men även ett patos för samhällets svaga... en fri och lekfull plats där lusten till lärandet kunde blomstra."

Grunden till att mikronationerna fungerar är lekfullheten som fått lärarna på Frederik Barefods skole att kalla en sliten barack för rådhus. Samma lekfullhet finns i det Ladonien Lars Vilks skapat på en strand på Kullaberg, så ensligt beläget att det tog flera år innan myndigheterna upptäckte trätornen. Myndigheternas försök att utplåna Ladonien är en underbar berättelse om Vilks humor och byråkratisk dumhet.

Nimis har med åren blivit en av Skånes främsta turistattraktioner. När myndigheterna efter förra årets brand sade att de tänkte stoppa återuppbyggnaden funderade jag över om reaktionen var ett sätt att öka turistströmmen, men man ska nog inte överskatta myndigheternas humor och självständiga tänkande.

Behovet av mikronationer kommer att växa i samma takt som korruption och byråkratisering breder ut sig.

Hur det kommer att ske är det avslutande kapitlet i boken ett exempel på. I det skildras hur insikter och samarbete fördjupas på ett mikronationsmöte som träffande karakteriseras som "utopidiplomati i alternativt FN."

Fakta

Joelsson & Jacobson

Bokens båda upphovsmän, Johan Joelsson & Jonatan Jacobson, är frilansjournalister, bosatta i Malmö och uppvuxna i Kristianstadstrakten. Det här är deras första gemensamma bok.

Läs en intervju med dem på webben.

Visa mer...