Annons
Kultur

Johan Pehrson utan Åkesson på Dramaten

När Liberalernas partiledare Johan Pehrson besöker "Lillan och Tjorvens lilla teaterguidning" på Dramaten i Stockholm är det utan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Han är inte tillfrågad.
Kultur • Publicerad 16 maj 2023
Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) tar med sig jämställdhetsministern till Dramaten. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) tar med sig jämställdhetsministern till Dramaten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

SVT:s senaste partiledardebatt hettade till ordentligt under diskussionen om dragqueens som läser sagor för barn på bibliotek, något som sverigedemokrater velat stoppa. "Bli inte så himla nervös av det, vi kan gå dit ihop" sade Liberalernas Johan Pehrson till Jimmie Åkesson. Men när Johan Pehrson på tisdagen guidas runt på Dramaten av Lillan och Tjorven (Razmus Nyström och Per Öhagen) är det utan Åkesson. I stället har han med sig jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

TT: Har du frågat Jimmie Åkesson?

Annons

– Nej i morgon är det Paulina och jag som går för att visa vårt stöd, det är viktigt att visa i en tid då den här amerikaniserade högerkonservativa kritiken når Sverige och man letar upp den här gruppen, den här konstformen, som något att rikta kritik mot – det är viktigt att visa stöd för dragqueens också i Sverige.

TT: Vad säger du till dem som tycker att det här är ett enkelt sätt för Liberalerna att håva in pluspoäng?

– Vi har varit kritiska även tidigare, svarar Johan Pehrson och refererar till en rapport från Myndigheten för kulturanalys om konstens frihet som han menar var kritisk mot den förra regeringen.

TT: Kommer du att fortsätta att diskutera det här med SD?

– Jag är tydlig med skrivningen som vi har med oss i Tidö om armlängds avstånd, det handlar ju om att man inte ska hålla på och tycka och tänka en massa i den politiskt styrande formen över en kulturform i Sverige som är mycket mångårig. Vi är ju överens om att vi ska ha armlängds avstånd. Det är solklart.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons