GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Julen i anarkistisk och konservativ belysning

En anarkistisk farmor och en konservativ granne har olika uppfattning om hur julen bör firas. Det blir en balansakt för bokens unga berättare att hitta rätt.
Publicerad 20 november 2021
Emma Karinsdotter
Emma KarinsdotterFoto: Julia Lindemalm
Kapitelbok

Lisbet och Sambakungen. En ful jul

Författare: Emma Karinsdotter

Illustrationer: Agnes Jakobsson

Förlag: Bonnier Carlsen

Fyra år har gått år sedan Emma Karinsdotter gjorde succé med ”Lisbet och Sambakungen”. Då kunde hon inte veta att boken skulle bli ett varumärke. Både uppföljaren ”Livets hårda skola” och den nya ”En ful jul” tar i sin lansering hjälp av den första bokens titel.

Inte så konstigt, för projektet har utvecklats till en serie - med en irrationell centrifugalkraft som motor. Hon heter Sambakungen, en farmor som på anarkistiska grunder vill snurra upp alla etablerade rättesnören.

I ”En ful jul” gör hon en färgstark och underhållande insats när hon ger sin syn på hur julen bör firas. Men snart visar det sig att Lisbet, barnbarnet, vill göra ett seriöst försök att lära sig ritualerna och verkligen förstå sig på högtiden ifråga.

En omvänd revolt tar sin början. För vad ska man annars kalla en process där en stelbent och konservativ traditionalist anlitas som lärare? Bäst är att inte låta farmor veta att hon vänt sig till Arga gubben, den folkilskna grannen, för att få kunskap.

På sätt och vis kan ”En ful jul” användas som lärobok av läsare som vill veta mer om svenskt julfirande. Undervisning ger struktur åt det episka flödet, men dominerar gör de överraskande och fantasifullt formade episoderna.

Agnes Jakobssons uppslagsrika illustrationer bidrar starkt till att göra ”En ful jul” till en pärla med tindrande lyster.

"En ful jul” av Emma Karinsdotter med bilder av Agnes Jakobsson.
"En ful jul” av Emma Karinsdotter med bilder av Agnes Jakobsson.Foto: Pressbild
Peter GrönborgSkicka e-post
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.