Kultur

K-popen vinner mark i Nordkorea

Musik • Publicerad 13 juni 2021
Kim Jong-Un, Nordkoreas högste ledare, är motståndare till k-pop. Arkivbild.
Kim Jong-Un, Nordkoreas högste ledare, är motståndare till k-pop. Arkivbild.Foto: Korean Central News Agency

Efter att ha fått fans i stora delar världen har den sydkoreanska popkulturen nu lyckats forcera även gränsen till Nordkorea, rapporterar NY Times. Där har k-popens framgångar nu fått landets högste ledare Kim Jong-Un att kalla den för en “elakartad cancer” som, menar han, korrumperar unga nordkoreaners frisyrer, tal och uppförande.

Statligt styrda medier varnar samtidigt för att k-popen – om den inte kontrolleras – kan gör att Nordkorea "smulas sönder som en fuktig vägg".

Enligt NY Times har Kim Jong-Un och tillsammans med statliga medier de senaste månaderna så gott som dagligen gjort utfall mot "anti-socialistiska" influenser som sprider sig i landet via sydkoreanska filmer och videor. Landets regering ska också ha fått order om att trycka ner den kulturella invasionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.