Annons
Kultur

Kändisarna prövas i "The island Sverige"

Hunger, törst, spöregn och krokodiler. Kändisdeltagarna i "The island Sverige" skulle inte vilja göra om äventyret.
Förutom Lasse Kronér:
– I en sådan här extrem situation har man inga filter. Man blir den man verkligen är, och det är jävligt skönt, säger han.
Nöje • Publicerad 1 februari 2023
Lasse Kronér, Linda Pira, Magdalena Kowalczyk och Marcus Schenkenberg är några av deltagarna i säsong 2 av "The island Sverige"
Lasse Kronér, Linda Pira, Magdalena Kowalczyk och Marcus Schenkenberg är några av deltagarna i säsong 2 av "The island Sverige"Foto: Claudio Bresciani/TT
Lasse Kronér skulle gärna utsätta sig för "The island Sverige" igen.
Lasse Kronér skulle gärna utsätta sig för "The island Sverige" igen.Foto: Claudio Bresciani/TT

I den andra säsongen av Discovery+ och Kanal 5:s överlevnadsprogram "The island Sverige" åker sju kändisar till en öde ö i Stilla Havet. Med bara en dunk vatten i packningen ska de tillsammans med kamerateamet, som är där på samma villkor, överleva på ön i tre veckor.

Grundlurad

För ett gäng storstadsbor blir det en enorm utmaning. Den före detta supermodellen Marcus Schenkenberg tackade ja till att vara med i programmet efter att ha peppats av sin kompis Magdalena Graaf, som var med i programmets första säsong.

Annons

– Hon sålde in det som det bästa hon någonsin hade varit med om. Jag tänkte att jag kunde behöva ett riktigt äventyr, men såhär efteråt kan jag inte fatta att hon sade så. Jag känner mig verkligen grundlurad, säger han och skrattar.

Inte heller programledaren Magdalena Kowalczyk var beredd på nivån av utmaningar hon och de andra deltagarna skulle komma att ställas inför under inspelningen.

– Jag kände: "Hur svårt kan det vara?". Jag trodde att det kanske skulle bli lite obekvämt och att vi skulle vara lite hungriga. Men alltså... Jag kunde inte i min vildaste fantasi förstå hur tufft det skulle bli. Och den här naturen vi levde i – allting är supertaggigt och supergiftigt, det är livsfarligt. Den där naturen ville verkligen döda oss, säger hon.

"Helt väck"

Programledaren Lasse Kronér berättar om en natt då han och Schenkenberg satt tätt tillsammans för att hålla värmen under ett pågående skyfall.

– Det var som att vi satt inne i en biltvätt. Jag tittar på Marcus och ser att han är biten av sandloppor och har bett över hela kroppen. Han är helt väck, världens bästa fotomodell ser ut som att han är med i "Turtles", minns han.

För Lasse Kronér var det självklart att tacka ja till äventyret. Drivkraften var att få lite perspektiv på "en extremt bortskämd tillvaro":

– Jag har liksom aldrig utsatt mig för någonting! Och jag lockades av att det inte finns några utröstningar och ingen pennalism i det här programmet. Men jag hade verkligen ingen aning om vidden av prövningarna, säger han.

Men trots vedermödorna var "The island Sverige" en fascinerande och berikande upplevelse, menar Kronér. Och att komma så nära andra vuxna personer på så kort tid var en av behållningarna:

– Helt plötsligt skapade vi som ett mikrosamhälle där på ön. Den känslan... Jag har aldrig fått uppleva så tydligt vad en demokrati är. Det var jävligt fräckt.

Underhållning

Kronér är däremot lite orolig för vad tittarna ska tycka om att se honom i programmet. Själv har han nämligen inte full koll på vad han har sagt och gjort under de tuffa veckorna på ön:

Annons

– Jag var så väck, alltså. Men jag har sett lite bilder ur programmet och min första tanke var att jag tyvärr måste emigrera. Min bästa kompis sa till mig att jag visserligen har haft en jävligt bra karriär, men att den i och med det här tyvärr är över. Hej då, liksom, skrattar han.

Marcus Schenkenberg är däremot säker på att "The island Sverige" kommer att landa väl hos tittarna även denna säsong.

– Det blir ren "entertainment". För det är det ju faktiskt att kolla på ett gäng kändisar som verkligen lider, säger han.

"The island Sverige" har premiär den 2 februari.

Fakta: De deltar i "The island Sverige"

Emma Igelström, 42, före detta simmare.

Marcus Schenkenberg, 54, fotomodell.

Lasse Kronér, 60, programledare.

Linda Pira, 37, artist.

Dragomir Mrsic, 52, skådespelare.

Dermot Clemenger , 49, dansare och tv-profil.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons