Annons
Kultur

Kassettbandets uppfinnare död

Lou Ottens, mannen som uppfann kassettbandet, har avlidit 94 år gammal, rapporterar nederländska medier.
Nöje • Publicerad 11 mars 2021
Kassettbandet var en succé från dag ett när det presenterades 1963. Arkivbild.
Kassettbandet var en succé från dag ett när det presenterades 1963. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den nederländske ingenjören började arbeta för Philips 1952 och 1960 blev han chef för den nystartade avdelningen för produktutveckling. Två år senare presenterade han sin banbrytande uppfinning.

Ottens var trött på de otympliga rullbandspelarna och ville ha något som var litet nog att få plats en jackficka. När kassettbandet introducerades för omvärlden på en mässa i Berlin 1963 var det med sloganen "Mindre än ett paket cigaretter!".

Annons

I en intervju med Time i samband med kassettbandets 50-årsjubileum sade Ottens att det var "en sensation från dag ett".

Lou Ottens var också inblandad i arbetet med att ta fram cd-skivan, men betonade alltid att det var lagarbete som låg bakom de båda uppfinningarna. Han tyckte dock att cd-skivan hade vida överlägsen ljudkvalitet och var oförstående inför kassettbandets ökade popularitet de senaste åren.

– Ingenting kan matcha cd-ljudet. Det är absolut buller- och brusfritt. Det fungerar aldrig med ett band, sade han i en intervju med tidningen NRC.

Trots det har försäljningen av kassettband ökat och flera artister, som Lady Gaga och The Killers, har släppt sin musik på kassett.

Det som grämde Lou Ottens mest var att det var ärkerivalen Sony och inte Philips som var först med den bärbara kassettbandspelaren.

– Det svider fortfarande, sade han i en intervju efter pensionen 1986.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons