Annons
Kultur

Elin Swedenmark/TT: Klapparna som räddar coronajulen

Aldrig har väl boken passat så bra under granen – litteraturen har varit en räddning för många när livet ställdes på ända. Här är klapparna som räcker länge och räddar coronajulen.
Elin Swedenmark/TT
Litteratur • Publicerad 11 december 2020
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett par hårda klappar under granen förlänger julen.
Ett par hårda klappar under granen förlänger julen.Foto: Pontus Lundahl/TT
Klas Östergren och Lydia Sandgren var båda nominerade till Augustpriset för sina romaner. Priset tog sistnämnda hem.
Klas Östergren och Lydia Sandgren var båda nominerade till Augustpriset för sina romaner. Priset tog sistnämnda hem.Foto: Jessica Gow

Alla pratar om

“Samlade verk” av Lydia Sandgren

En av årets stora litterära sensationer. Sandgrens tegelstensdebut är en vattendelare: storartad läsning enligt många medan andra inte är lika förtjusta. Oavsett omdömet är nog många nyfikna på den omtalade bok som också fick årets Augustpris.

Annons

"Renegater" av Klas Östergren

40 år efter "Gentlemen" avslutar Klas Östergren trilogin om livsnjutaren Henry Morgan. Finalen rymmer det svenska fiaskot med Jas-planen i Sydafrika men också en "hundra procent sann" rapport om Östergrens tid i Svenska Akademien. En tegelsten på 746 sidor att sjunka in i under ett jullov.

Foto: Laurent-Denimal/Pressbild

Översatta pärlor

“Det långsamma livet" av Abdellah Taïa

Mounir Rochdi är en homosexuell marockan med doktorsexamen i fransk 1700-talslitteratur. Efter ett vardagligt bråk med sin granne i Paris behandlas han plötsligt som ett hot mot nationen. En laddad roman om terrorlagarnas Frankrike – som belyser att landets devis om jämlikhet och broderskap haltar.

“Modersmjölken” av Nora Ikstena

Ett starkt och ovanligt modersporträtt, där en mamma och en dotter berättar i omlott om vardagen i Lettland under de år då landet var ockuperat av Sovjetunionen. Det är också en inblick i hur ett auktoritärt och misogynt system slog hårt mot kvinnors frihet och drömmar.

Tove Alsterdal, prisad i år för sin senaste deckare.
Tove Alsterdal, prisad i år för sin senaste deckare.Foto: Annika Marklund/Pressbild

Spänning

“Sen for jag hem” av Karin Smirnoff

I den tredje delen av Smirnoffs glesbygdsaction gör Jana Kippo upp med männen och våldet. Hon möter våldsamma fadersgestalter och hämnas på illasinnade ex. Men hon hittar också sina djupaste smärtpunkter. En trilogi med tre ovanliga bladvändare.

“Rotvälta” av Tove Alsterdal

Ådalspolisen Eira gör trafikkontroller och funderar över om mannen som hon stoppat är ett gammalt hångel eller inte. Riktigt komplicerat blir det när mordet hon utreder leder tillbaka till hennes nära och kära. “Rotvälta” är första boken i en ny serie och utsedd till årets bästa svenska deckare av Svenska deckarakademin.

Agneta Pleijel.
Agneta Pleijel.Foto: NORA LOREK / TT

Lustläsning

Annons

”Dubbelporträtt" av Agneta Pleijel

Den österrikiske konstnären och författaren Oscar Kokoschka kontrakteras för att måla ett porträtt av deckardrottningen Agatha Christie. De är båda motvilliga först, men snart inleds ett innerligt och uppriktigt samtal mellan de åldrande konstnärerna, om konsten och livet.

"Kärlek och främlingskap" av Theodor Kallifatides

En ömsint berättelse om Christo, som kommer till Sverige från Grekland som ekonomisk flykting. Han sliter på obekväma arbetstider och förblir länge "greken". Kallifatides skildrar med förlåtande blick hans väg ur främlingskapet mot gemenskap och kärlek, med innerliga betraktelser av det nya språket och det nya landets egenart.

Jamaica Kincaid, aktuell i år med sin trädgårdsbok.
Jamaica Kincaid, aktuell i år med sin trädgårdsbok.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Angelägna perspektiv

“Dina händer var fulla av liv” av Suad Ali

Den tidigare lyckliga gymnasieläraren i Mogadishu är nu deprimerad lokalvårdare i Sandviken. Ingen förstår traumat som hon bär på och rasisternas påhopp mildras inte av några kanelbullar. En angelägen roman om en kvinna som tvingats fly och om vad det gör med hennes liv.

“Boken om min trädgård” av Jamaica Kincaid

Ett vanligt sätt för européerna att betrakta världen är att älska växter och hata människor, skriver Jamaica Kincaid i förordet till sin trädgårdsbok. Kincaid skriver om trädgårdens koloniala historia men också om egna och andras blomsterbäddar, allt utifrån en uppriktig och härlig passion.

"Bärarna" av Jessica Schiefauer

En pandemi har vänt upp och ner på hela världsordning. Kvinnorna styr och de smittspridande männen sitter instängda i "karantänerna". I allt detta föds en dagsaktuell diskussion: hur ska vi egentligen leva?

Louise Glück, Nobelpristagare 2020.
Louise Glück, Nobelpristagare 2020.Foto: Daniel Ebersole

Poetiskt

Annons

“En stund är vi vackra på jorden” av Ocean Vuong

En poetisk bästsäljare – som har kallats den nya stora romanen om Amerika. Magiskt språk och klarsynt blick om en vietnamesisk pojkes uppväxt som gay i en fattig arbetarstad, där ingen i familjen har råd med den amerikanska drömmen.

"Meadowlands" av Louise Glück

Var och en av Nobelpristagarens diktsamlingar har ett tydligt tema. Nyligen utkomna "Meadowlands" handlar om en skilsmässa, där Penelopes väntan på Odysseus får bilda klangbotten. Louise Glück skriver om relationer och existensen med krass humor och glimrande klokskap.

"Brev III" av Emily Dickinson

Emily Dickinsons person omgärdas av myter. Men i denna avslutande del av en trilogi om den betydande amerikanska poeten skildras hon i helfigur. Fullödigt om en poet som också hyllas av årets Nobelpristagare i litteratur.

Elin Anna Labba fick Augustpriset för sin bok "Herrarna satte oss hit", som handlar om tvångsförflyttning av samer.
Elin Anna Labba fick Augustpriset för sin bok "Herrarna satte oss hit", som handlar om tvångsförflyttning av samer.Foto: Janerik Henriksson/TT

Historiska djupdykningar

“Medlöpare” av Geraldine Schwarz

Hennes farföräldrar var "vanliga människor" – men de stödde Hitler. Denna kunniga djupdykning visar hur ett helt samhälle hjälpte nazisterna att komma till makten i Tyskland. Boken går till botten med ett förflutet som delar av Europa fortfarande blundar för.

“Herrarna satte oss hit” av Elin Anna Labba

Samiska släktband slets av och renhjordar skingrades. Elin Anna Labba hörde talas om tvångsförflyttningarna i sin barndom, men först i vuxen ålder pusslar hon samman den förtigna historien, till ett viktigt och lärorikt vittnesmål.

Kulturjournalisten Adam Svanell, från Kristianstad, gav i år ut boken "Anonyma prestationer".
Kulturjournalisten Adam Svanell, från Kristianstad, gav i år ut boken "Anonyma prestationer".Foto: Janerik Henriksson/TT

Angelägna röster

Annons

“Anonyma prestationister: En historia om stress” av Adam Svanell

Alla som jobbar för mycket kan behöva läsa denna genomgång av vår relation till arbetet. Det är en initierad genomgång av Svanell, som också själv har blivit utbränd.

“Det sjätte utdöendet” av Elizabeth Kolbert

Skrämmande men viktig läsning om tillståndet för djur och natur på vår planet, som är skriven med gott humör trots det allvarstyngda ämnet.

”Om man älskar frihet” av Nina Björk

Frihet används ofta som signalord och slagträ i den politiska debatten. Men vad avses egentligen med ordet? Nina Björk dissekerar skickligt de olika ideologiernas inställning.

Annons
Annons
Annons
Annons