Kultur

Tre lämnar Svenska Akademien: ”Har sedan lång tid haft allvarliga problem”

Författaren kommer inte längre delta i akademiens arbete.
Kultur • Publicerad 6 april 2018
Senast i förra veckan representerade Klas Östergren Svenska Akademien under invigningen av Dag Hammarskjölds Backåkra.
Senast i förra veckan representerade Klas Östergren Svenska Akademien under invigningen av Dag Hammarskjölds Backåkra.Foto: Mark Hanlon

"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game.’" skriver Klas Östergren i ett meddelande till Svenska dagbladet.

Klas Östergren valdes in i Svenska Akademien 2014 på stol nummer 11.

Även Kjell Espmark har gått ur, meddelar han DN.

”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före  ansvaret för denna integritet -  då kan jag inte längre delta i arbetet”, skriver Espmark till tidningen.

TT har försökt nå Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius för en kommentar.

– Vi har inga kommentarer, säger hennes assistent Margaretha Söderling till TT.

– Den som ska kommentera detta är Sara Danius och hon befinner sig just nu på resa och går inte att nå.

Under torsdagens möte i Svenska Akademien berättade Klas Östergren för de församlade ledamöterna att han lämnar Akademiens arbete. Det bekräftar hans förläggare Stephen Farran-Lee för TT.

– Jag pratade med Klas för en halvtimme sedan. Han var själv på plats under mötet och meddelade detta, säger Stephen Farran-Lee, som dock inte vill gå in på vad som fått Östergren att fatta detta beslut.

– Skälen kan jag inte gå in på, de måste han få berätta om själv och just nu vill han inte ge några intervjuer.

Även Peter Englund meddelar under fredagseftermiddagen att han hoppar av Svenska Akademien, uppger han i ett brev till Aftonbladet.

Texten uppdateras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.