Annons
Kultur

Klys: Ny lag missar målet

Kultur • Publicerad 9 mars 2022
14 kulturskaparorganisationer är missnöjda med förslaget till ny upphovsrättslag. Arkivbild.
14 kulturskaparorganisationer är missnöjda med förslaget till ny upphovsrättslag. Arkivbild.Foto: Shutterstock

Sverige behöver en bättre upphovsrättslagstiftning om kulturskapare ska överleva på den digitala marknaden. Det förslag till ny upphovsrättslag som justitiedepartementet tagit fram, i enlighet med EU:s upphovsrättsdirektiv, missar målet.

Det skriver 14 kulturskaparorganisationer i sammanslutningen Klys, däribland Dramatikerförbundet, Svenska journalistförbundet och fackförbundet Scen och film, i en debattartikel i nättidningen Altinget.

Annons

"Digitaliseringen och globaliseringen har medfört en kraftig strukturomvandling som har lett till en maktförskjutning inom de områden där våra medlemmar är aktiva. Vi yrkesverksamma kulturskapare pressas till att lämna ifrån oss mer och mer makt över det vi själva har skapat, medan distributörerna bara bli mäktigare och mäktigare", skriver undertecknarna.

Klys pekar på att flera justeringar i den kommande upphovsrättslagen måste till, inte minst när det handlar om upphovsrätt i senare led, som hos strömningstjänster, där stora värden skapas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons