Annons
Kultur

Kollektivet får stryk i Spotifys storsatsning

"De fria" heter Spotifys nya thrillerserie i ljudform, om ett självförsörjande kollektivboende där ondskan slår rot.
Regissören Peter Grönlund ser flykten till gemenskapen i landsbygden som en motreaktion mot det individualistiska samhället.
Nöje • Publicerad 12 januari 2022
Alexander Abdallah spelar Rami i Spotifys ljuddrama "De fria".
Alexander Abdallah spelar Rami i Spotifys ljuddrama "De fria".Foto: Paul Wennerholm/TT
Skådespelarna Hedda Stiernstedt, Alexander Abdallah, Julia Marko Nord, Felix Sandman och Sofia Karemyr medverkar i Spotifys "De fria".
Skådespelarna Hedda Stiernstedt, Alexander Abdallah, Julia Marko Nord, Felix Sandman och Sofia Karemyr medverkar i Spotifys "De fria".Foto: Paul Wennerholm/TT

Den sköra sökaren Matilda och hennes mer drivande pojkvän Sami, spelade av Hedda Stiernstedt och Alexander Abdallah, lämnar storstadsmyllret och köper en förfallen gård på landet.

De är trötta på vardagens hamsterhjul och har en storslagen plan: Att bli ett självförsörjande kollektiv, odla grödor och kanske dra igång ett mikrobryggeri. Snart blir de fem i hushållet, däribland ett tantravurmande par som praktiserar fri kärlek. Men saker och ting är inte som det först verkar – och ondskan gör entré.

"Extremt jobbigt"

Annons

Ljuddramat är Spotifys senaste storsatsning, och för regi står Guldbaggebelönade Peter Grönlund, som bland annat har gjort filmerna "Tjuvheder" och "Goliat" samt HBO-serien "Björnstad".

Alexander Abdallah, känd för rollen som Salim i "Snabba cash", hade till en början svårt att hitta och förstå sin rollfigur. Speciellt när Peter Grönlund gärna vill att skådespelarna ska gå på intuition och låta sina egna jag möta rollfigurens.

– Jag kan tycka att det är jobbigt att vara mig själv i de verk jag medverkar i, jag gillar att gömma mig bakom karaktärer, säger Alexander Abdallah.

– Det finns väldigt mycket Alex i Rami och väldigt mycket Rami i Alex, jag tänkte så när jag castade honom, säger Peter Grönlund.

Less på stressen

Även om "De fria" är en berättelse av det mer extrema slaget, lämnar allt fler svenskar storstäderna till förmån för landsbygd och småstadsliv. Alexander Abdallah, som bor i en lägenhet på Södermalm, kan identifiera sig med den drivkraften.

– Jag kan bli så trött på hetsen, på sociala medier och på hur snabbt allting går. Jag ser det mer som att jag vill till landet och bo i hus för att ta makten över min egen tillvaro, bortom stressen, säger han, men tvekar:

– Jag kollade faktiskt på lantställen innan jag köpte min lägenhet i stan. Sedan är jag lite rädd, för hur ensamt och tråkigt det kan bli efter ett tag.

Det är just konflikten mellan individen och kollektivet som Peter Grönlund vill komma åt i serien.

– Vi lever i en tid där vi har blivit som satelliter. När jaget premieras före kollektivet föds ett motstånd och en vilja tillbaka till det gemensamma. Det är två idéer som står emot varandra, jaget och självförverkligandet, mot det gemensamma Sverige som jag växte upp i, och som nu vittrar sönder, säger han.

Karin Bäckmark, nordisk podcastchef på Spotify, tror inte att det här blir deras sista satsning på ljuddrama, även om de största podcastgenrerna är dokumentärer och pratprogram.

Annons

– Fiktion är den genre som växer allra mest hos oss, det är jättekul. Det kommer jättemycket poddar som blir mer och mer producerade, med mer högkvalitativt innehåll. Jag tror att hela poddvärlden är på väg åt det hållet, säger hon.

"De fria" har premiär den 20 januari.

Fakta: "De fria"

"De fria" heter Spotifys nya satsning på ljuddrama, en thrillerserie regisserad av Peter Grönlund. Han står även för manus tillsammans med Thomas Bjerregaard Nielsen.

I rollerna hörs bland andra Hedda Stiernstedt, Alexander Abdallah, Felix Sandman, Julia Marko-Nord och Sofia Karemyr.

Ljuddramats ledmotiv "Vinna" står Moonica Mac för.

Serien har premiär den 20 januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons