Annons
Kultur

Konkurs hotar nöjeskoncern efter nya restriktioner

Nöjeskoncernen Moment Group befinner sig i akut kris efter den senaste skärpningen av publikrestriktionerna.
Nöje • Publicerad 16 december 2020
Hamurger Börs ingår i Moment Group, som befinner sig i ekonomisk kris.
Hamurger Börs ingår i Moment Group, som befinner sig i ekonomisk kris.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Nöjeskoncernen Moment Group, som består av bland annat 2Entertain – en av Sveriges största producenter av teaterföreställningar, shower och musikaler – befinner sig i ekonomisk kris efter det senaste regeringsbeskedet om publikrestriktioner.

Efter beskedet är läget så akut för koncernen att man måste hitta nya finansiärer under torsdagen – annars riskerar man konkurs eller företagsrekonstruktion.

Annons

– Redan före beskedet om de nya restriktionerna var det kolmörkt – och jag vet inte om det ens finns en svartare färg. Nu arbetar vi för att hitta lösningar, och det finns all anledning att kämpa vidare – men det är inte långt kvar, säger tillförordnade vd:n Otto Drakenberg.

Enligt Otto Drakenberg innebär beskedet från myndigheterna under den gångna veckan att man tar bort det så kallade trubadurundantaget ett ytterligare dråpslag för den redan hårt drabbade nöjesbranschen.

– För vårt företag innebar bara det senaste regeringsbeslutet ytterligare mångmiljonförluster – och utan tillräckliga stödåtgärder nu innebär det ytterligare ett hårt slag i ansiktet för den kommersiella kulturen.

"Gör ont att ställa in"

En av de nöjesinstitutioner som drivs av Moment Group är Hamburger Börs i Stockholm. Här hade Måns Zelmerlöw och Per Anderssons julshow "Tomten och bocken – en slags julshow" premiär den 13 november – men efter det senaste myndighetsbeskedet tvingas man ställa in föreställningarna från och med den 24 november.

Måns Zelmerlöv säger till TT att man inför premiären gjorde allt för att försäkra sig om att publiken skulle känna sig trygg – och att det nu slopade trubadurundantaget utgör ännu ett hårt slag mot kulturen.

– Det är oerhört tufft, men det viktigaste är att stoppa smittspridningen. Vi tycker att vi jämfört med många andra platser, som exempelvis köpcentrum, har följt reglerna och mer därtill. Så det är klart att det gör ont att behöva ställa in.

Enligt Måns Zelmerlöw ville man också med showen visa att kultur- och underhållningsbranschen har en framtid – trots rådande coronaläge.

– Vi ville visa att vi måste hitta en väg ur krisen där kulturen och underhållningsbranschen kan fungera – och så blir mattan undandragen under våra fötter efter premiären.

"Jobbar dygnet runt"

Enligt Otto Drakenberg arbetar man nu för fullt för att hitta en lösning – men det brinner i knutarna.

– Vi jobbar i princip dygnet runt, och fram till förra helgen hade vi hittat lösningar. Men när det sedan kom nya myndighetsrestriktioner försvann en del av dessa, säger han och fortsätter:

– Jag har en förhoppning om att hitta en lösning, och det här dygnet är långt – och tyvärr går det inte att säga något mer i nuläget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons