Annons
Kultur

Konserter ska rädda Verdis hem

Kultur • Publicerad 6 februari 2023
Teckning föreställande den italienske kompositören Giuseppe Verdi. Arkivbild.
Teckning föreställande den italienske kompositören Giuseppe Verdi. Arkivbild.Foto: TT

En rad italienska operahus vill göra gemensam sak för att rädda Giuseppe Verdis lantställe. Egendomen Villa Verdi, som ligger i Sant'Agata di Villanova i norra Italien, var den kände kompositörens hem i över 50 år.

I oktober lades huset ut till försäljning trots hans arvtagares protester. Men i juni anordnas flertalet operakonserter runt om i landet i syfte att samla in pengar så att den italienska regeringen kan köpa huset, skriver The Guardian.

Annons

Verdi lät bygga huset 1848 och bodde där tillsammans med sin hustru fram till sin död 1901. Regeringen har avsatt över 215 miljoner kronor i årets budget för att kunna köpa huset, men det räcker inte. Italiens kulturminister konstaterar att det är "republikens skyldighet" att hedra Verdis minne, och nu hoppas man alltså på operahusens hjälp.

Huset bebos i dag av en släkting till Verdi och är delvis ett museum med över 7 600 artefakter som tillhört kompositören.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons