Annons
Kultur

Konstnär förstörde koran med rivjärn

Konst • Publicerad 7 augusti 2023
Konstnären Firoozeh Bazrafkan strimlade sönder en koran med ett rivjärn under ett performanceverk. Hon har även tidigare tidigare använt Koranen i sin konst.
Konstnären Firoozeh Bazrafkan strimlade sönder en koran med ett rivjärn under ett performanceverk. Hon har även tidigare tidigare använt Koranen i sin konst.Foto: Firoozeh Bazrafkan

Den Iranfödda konstnären Firoozeh Bazrafkan framförde i helgen ett performanceverk utanför Irans ambassad i Köpenhamn, rapporterar Kulturnytt.

Under verket strimlade hon sönder en koran med ett rivjärn som en kommentar till den iranska regimens krav på respekt för Koranen, ett krav hon i ett pressmeddelande menar är dubbelmoral eftersom regimen själv inte visar någon ”respekt för kvinnors rättigheter och hävdar att Koranen rättfärdigar deras förtryck av miljontals kvinnor”.

Annons

Den iranska ambassaden publicerade under söndagen ett pressmeddelande där den starkt fördömer ”den ständiga hatiska handlingen att skända den heliga Koranen i Danmark” och skriver att den är ”förbryllad över de danska myndigheternas passivitet när det gäller att stoppa den oupphörliga spridningen av hat” i form av bland annat främlingsfientliga tal och förolämpningar mot Koranen.

Ambassaden uppmanar också den danska regeringen att ”sätta stopp för denna cirkus av pretentioner" i yttrandefrihetens namn.

Firoozeh Bazrafkan har även tidigare använt Koranen i sin konst.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons