Annons
Kultur

Konstnär stämmer Lego

Design • Publicerad 17 januari 2022
Bobby Berk, Karamo Brown, Tan France, Antoni Porowski och Jonathan Van Ness från tv-serien "Queer eye". Det är en läderjacka buren av Antoni Porowski i programmet som står i centrum för tvisten. Arkivbild.
Bobby Berk, Karamo Brown, Tan France, Antoni Porowski och Jonathan Van Ness från tv-serien "Queer eye". Det är en läderjacka buren av Antoni Porowski i programmet som står i centrum för tvisten. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello

En pytteliten jacka buren av en legofigur har blivit föremål för en rättstvist. Enligt The Guardian har konstnären James Concannon stämt företaget Lego för ett "flagrant plagiat" av en jacka han designat åt en av medlemmarna i tv-serien "Queer eye".

Antoni Porowski i "Queer eye" har regelbundet burit kläder av konstnären och designern Concannon. 2019 hade Porowski på sig en läderjacka med vitt tryck i ett avsnitt av tv-serien. Det är den jackan som Concannon hävdar har kopierats i princip rakt av i det legoset som baseras på Netflix-serien.

Netflix och Lego har ett ömsesidigt kontrakt om legofigurerna, men konstnären menar att strömningsjätten i fallet med läderjackan glömde att be om tillåtelse att få använda den i programmet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons