Annons
Kultur

Konstnärer får hjälp att betala räkningar

Konst • Publicerad 5 mars 2023
Den brittiske skulpturen Henry Moore var son till en kolgruvearbetare och fick själv ekonomiskt stöd som ung konstnär.
Den brittiske skulpturen Henry Moore var son till en kolgruvearbetare och fick själv ekonomiskt stöd som ung konstnär.Foto: TT

Den brittiska Henry Moore-stiftelsen erbjuder nu 50 särskilda "räddningsstipendier" till konstnärer som har problem att betala för mat, värme och arbetsmaterial, skriver The Guardian. Stiftelsen avsätter 1,26 miljoner kronor till konstnärer vars kreativitet hotas "lika allvarligt av den ekonomiska krisen som av pandemin".

Stiftelsens ordförande, Godfrey Worsdale, säger att många konstnärer nått en "kritisk punkt".

Annons

– Kan ni föreställa er att försöka hålla värmen i en ateljé nu? Många skulptörer har många jackor på sig i bästa fall, och har inte råd att sätta på ett litet värmeelement. De höjda priserna påverkar alla, men vad sjutton gör du om du inte har en regelbunden månadslön som kommer in på kontot?

Den brittiska skulptören Henry Moore (1898–1986) var son till en kolgruvearbetare och hade själv haft svårt att bli konstnär utan det ekonomiska stöd som han fick som ung, skriver tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons