Annons
Kultur

Kraftigt uppdragstapp för norska författare

Litteratur • Publicerad 30 september 2020
Norska författare har förlorat nästan hälften av sina uppdrag till följd av pandemin. Arkivbild.
Norska författare har förlorat nästan hälften av sina uppdrag till följd av pandemin. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/ TT

Norska författare har förlorat nästan hälften av sina uppdrag under september i år jämfört med samma månad 2019. Det är den norska motsvarigheten till Författarcentrum som uppger att man registrerat 45 procent färre uppdrag under månaden, som traditionellt sett är en av de mest intensiva bokningsmånaderna för författare, skriver Svensk Bokhandel.

Till de uppdrag som drastiskt minskat hör föreläsningar, uppläsningar, skrivkurser och skolbesök.

Annons

"När många författare för närvarande måste avbryta uppdrag på grund av att de har milda förkylningssymptom, eller ofrivilligt har satts i karantän efter nära kontakt med någon smittad med Covid-19, är det bara författaren som tar den ekonomiska smällen", skriver norska Författarcentrum i ett pressmeddelande som citeras av SvB.

Sedan Norge stängde ned i mars i år till följd av pandemin uppskattar organisationen att dess medlemmar totalt har förlorat 35 procent av sina uppdrag och 32 procent i arvode. Totalt har 6,5 miljoner kronor mindre betalts ut till medlämmarna jämfört med samma period i fjol.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons