Annons
Kultur

Krister Henriksson i ny dokumentär

Den 11 april visar SVT dokumentären ”Krister Henriksson – ett porträtt”, som bland annat spelats in i Ystad.
I programmet berättar skådespelaren om sin scenskräck, sorgen efter Wallanderkollegan Johanna Sällström och varför han simmar så mycket.
Ystad • Publicerad 11 april 2019
Krister Henriksson på stranden i Ystad i tv-dokumentären om hans skådespelarkarriär. ”Jag tillbringade sammanlagt tio år av mitt liv i Ystad, och så mycket jag var med om här.”Foto: Tobias Ehrnvall

Krister Henriksson medverkade i 32 Wallanderfilmer. När tv-producenten Susanne Cederberg ville göra en dokumentär om Henriksson var det därför självklart att få skådespelaren att återvända till Ystad efter fem års bortavaro.

– När vi väl kom till Ystad så blev Krister själv överraskad över hur mycket han saknat staden. Det var också väldigt speciellt att besöka Ystad Studios Visitor Center med honom. Människor från världens alla hörn kommer ju till Ystad för att uppleva där Wallanderfilmerna spelats in, så när Krister dök upp blev det förstås viss uppståndelse, säger Susanne Cederberg.

Annons

Hon följde Krister Henriksson under större delen av ett år. I programmet berättar han om sitt liv på och utanför scenen. Om skräcken som styr honom jämnt, om hans förhållande till droger, om sorgen efter kollegan Johanna Sällströms självmord och varför han nu valt att leva särboliv med sin fru.

Susanne Cederberg har tidigare gjort flera porträtt av bland andra Eva Rydberg, Hasse Alfredson, Benny Andersson och Sanna Nielsen.

– När jag väljer projekt är det viktigt för mig att jag är nyfiken på människan, att det är någon som jag vill lära mig mer om. De får inte vara sönderintervjuade, säger Susanne Cederberg.

– Med andra ord, jag försöker hitta dem som tackat nej till att vara med i ”Stjärnorna på slottet” – och de blir ju färre för varje år.

Hon skrattar, och säger sedan:

– Krister skulle aldrig ställa upp på ”Stjärnorna på slottet”. Aldrig.

Krister Henriksson, Susanne Cederberg och fotografen Tobias Ehrnvall i Ystad förra sommaren.Foto: Fredrik Sjöstrand

Tv-tittarna får bland annat följa med till Grisslehamn där Krister Henriksson växte upp, men också höra om hur det var nära att han hoppade av sin skådespelarkarriär alldeles i början.

Det visade sig nämligen ganska snart att han hade problem med att stå på scen.

– Jag fick bryta vid flera tillfällen och en gång var det så allvarligt att läkare fick tillkallas. Jag segnade ner just under pågående föreställning av ”Peer Gynt” på Stockholms stadsteater, berättar Krister Henriksson i programmet.

Han blev inlagd på sjukhus, men där kom man fram till att det rörde sig om scenskräck.

Annons

Därefter var det inte självklart att han skulle fortsätta som skådespelare, men ett möte med en döende man avgjorde att han försökte med skådespeleriet igen.

Susanne Cederberg berättar att hon på sätt och vis överraskades av Henrikssons ”kombination av djup och humor”.

– Vi fick det där förtroendet för varandra och jag är väldigt glad att Krister var så öppenhjärtig i intervjuerna. Jag trodde till exempel inte att hans familj skulle vilja vara med, men jag fick intervjua både hans fru och tre barn om hur det är att leva med Krister.

Hon återkommer till hennes och Krister Henrikssons besök i Ystad i slutet av förra sommaren (då de för övrigt blev intervjuade i Ystads Allehanda).

– Krister är mån om att hans karriär inte bara ska handla om Wallander, men han medger själv att åren i Ystad har betytt otroligt mycket för den uppmärksamhet och de roller som han har erbjudits på senare år. Därför får också Wallander och Ystad ta mycket plats i programmet. Jag tror att det blir nästan en kvart av hela timmen, säger Susanne Cederberg.

”Krister Henriksson – ett porträtt” visas i SVT1 klockan 20 den 11 april.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons