"Oprövat kort" blir ny kulturminister

Parisa Liljestrand (M), fram till nu kommunalråd i Vallentuna, blir kulturminister i den nya regeringen. Företrädare för kulturlivet ser henne som "ett överraskande namn" och "ett oprövat kort".
Kulturpolitik • Publicerad 18 oktober 2022
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) under en pressträff där tillträdande statsminister Ulf Kristersson presenterar den nya regeringen.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) under en pressträff där tillträdande statsminister Ulf Kristersson presenterar den nya regeringen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Nya kulturministern Parisa Liljestrand (M).
Nya kulturministern Parisa Liljestrand (M).Foto: Christine Olsson/TT

Den nya kulturministern föddes 1983 i Iran men flydde till Sverige med sin familj. Hon är utbildad lärare och rektor – och som rektor har hon arbetat på Vaxö skola i Vaxholm. Sedan 2010 har hon varit lokalpolitiker för Moderaterna och 2015 blev hon kommunalråd i Vallentuna norr om Stockholm.

Liljestrand är en av regeringens stora överraskningar – och blev själv förvånad över att bli tillfrågad.

– Ja, jag tror att man alltid blir överraskad om att få en sådan här fråga om att få bli statsråd, självklart blev jag förvånad och likaledes väldigt glad.

TT: Du är kommunalråd i Vallentuna, vad gör dig kvalificerad som kulturminister?

– Jag tror att jag har en bra botten både i min personliga botten och med min utbildningsbakgrund, jag har ju haft en stark koppling till kultur och kulturpolitik och hur det kan forma ett liv, säger Parisa Liljestrand och pekar på sin erfarenhet.

– Som flykting från Iran hade jag möjlighet att få förkovra mig i all den kultur som Sverige erbjuder och det fick också bli så att säga mitt yrkesmässiga engagemang, där jag så småningom utbildade mig till lärare i svenska och religion. Litteraturvetenskapen, demokratifrågorna och de existentiella frågorna har alltid legat mig nära hjärtat.

Kan inte lova pandemistöd

Parisa Liljestrand kommer att sitta i en regering där Sverigedemokraterna har stort inflytande. Per Andersson på SVT framhåller att hon tillhör "den breda mitten i regeringsunderlaget" och anser att hennes viktigaste uppdrag blir att se till att SD och L inte "drar igång någon oförsonlig principiell kulturstrid som kan äventyra hela regeringen". Själv säger hon att hon tänker arbeta för en borgerlig inriktning på kulturpolitiken.

– Det som finns reglerat i Tidöavtalet ska vi värna om och arbeta utifrån, sedan tror jag att hela kulturen mår bra av mer borgerlig politik där vi värnar det frihetliga, de demokratiska värdena och oberoendet, inte minst.

Företrädare för kulturen undrar nu om kulturen kan räkna med extra pandemistöd ett år till, något som återstartsutredningen förordat. Parisa Liljestrand säger att hon tror att regeringen behöver titta på hur kulturen ska fortsätta främjas utifrån den svåra situation som varit.

– Pandemiåren var fruktansvärda på många sätt för kulturbranschen. Och fortsätter att vara det. Det blir ju inte bättre av att vi går in i många olika kriser, inte minst den ekonomiska. Jag tror att vi absolut måste titta på hur vi kan fortsätta att stärka kultursektorn, den är så viktig för Sveriges utveckling.

TT: Men kan då kulturbranschen räkna med fortsatt pandemistöd?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget, säger Parisa Liljestrand.

"Kulturpolitik inte prioritet"

Jerri Bergström (S) som har varit oppositionsråd i Vallentuna de senaste två åren, säger att kulturpolitiken inte har varit högsta prioritet för Parisa Liljestrand.

– Det har varit mer övergripande frågor som hon har jobbat med de senaste sju åren, med hela kommunen och utveckling när det gäller bostäder och infrastruktur. Det har varit hennes fokus. Hennes insatser inom kulturen vågar jag inte uttala mig om men det är ingenting vi har haft på agendan i vårt arbete.

Han ger dock sin motståndare goda vitsord.

– Det blir bra, det är jag övertygad om, hon är klok och begåvad och duktig som tusan. Jag brukar skoja och säga att hennes omdöme brister enbart när det gäller val av politisk ideologi. Men i sak så har vårt arbete fungerat alldeles utmärkt även om vi står på olika sidor i politiken. Vi har varit bra på att vara överens om vad vi inte är överens om.

Filmskribenten Jacob Lundström, som är knuten till Dagens Nyheter, framhöll i en kommentar på Twitter att Vallentuna, där Parisa Liljestrand har varit kommunalråd "hamnade på plats 201 av 290 i kategorin 'Fritid och kultur' i Fokus 'Bäst att leva'-rankning (2020)".

"Godkännas av Sverigedemokraterna"

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, tycker att den nya kulturministern är ett överraskande val, men tror inte att namnet egentligen är viktigast för den framtida kulturpolitiken.

– Den som sitter på den här posten ska administrera en kulturpolitik som i varje steg kommer att behöva godkännas av Sverigedemokraterna. Det viktiga är inte hennes cv eller bakgrund om man ska förstå vilken kulturpolitik som ligger framför oss. Man får snarare titta på vilken kulturpolitik det har blivit i andra länder där den auktoritära högern har fått makt över politiken, säger han och lägger till:

– Hela den internationella filmvärlden tittar på Sverige och undrar hur det är möjligt att de liberala partierna gör det här samarbetet och vad det kommer att innebära för filmpolitiken.

Fakta: Parisa Liljestrand

Född: 1983 i Iran.

Bakgrund: När hon var fyra år flydde familjen från Iran efter shahens fall. Hennes pappa, som var försvarspilot i Iran, stal en helikopter och flög ut sig själv och sin familj ur landet. Om detta berättade Parisa Liljestrand i en intervju i SvD 2016. I Sverige bodde familjen först ett halvår på flyktingförläggning i Surahammar och flyttade sedan till Vallentuna.

Politisk bakgrund: Sin politiska karriär inledde Parisa Liljestrand 2002 i det lokala partiet DemoEx som tog sig in kommunfullmäktige i Vallentuna. 2010 blev hon fritidspolitiker för Moderaterna och fem år senare kommunalråd i Vallentuna. 2018 blev hon även ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsutskottet, plan- och miljöutskott och i Vallentuna Förvaltning AB. Hon har också varit ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Fakta: Parisa Liljestrand

I regeringsförklaringen lyfte Ulf Kristersson fram fria medier, obunden forskning och ett levande kulturliv som omistliga beståndsdelar i det öppna samhället. Han sade också att regeringens kulturpolitik ska vägledas av principen om armlängds avstånd.

Kristersson sade dessutom att regeringen kommer att fortsätta arbetet för att uppnå en frigivning av journalisten Dawit Isaak och förläggaren och poeten Gui Minhai, både enskilt och i samarbete med andra demokratier.

Fristående expertkommittéer ska också ta fram förslag på en svensk kulturkanon. Dessutom ska ett utredningsarbete genomföras för att "säkerställa att organisationer som tar emot medel från allmänna arvsfonden följer demokratiska värderingar."

En stark demokrati förutsätter enligt regeringsförklaringen också en mångfald av starka, fria och oberoende medier. Public service-mediernas långsiktiga finansiering ska vidmakthållas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.