Annons
Kultur

Krunegård om finska skivan: "Friare"

För första gången ger Markus Krunegård ut ett soloalbum på finska. Men de finländska skivbolagen var till en början skeptiska.
– De frågade allihop samma sak: "Varför?", säger han.
Musik • Publicerad 4 september 2023
"Även om jag är uppvuxen i Sverige så har jag den finska kulturen med mig", säger Markus Krunegård.
"Även om jag är uppvuxen i Sverige så har jag den finska kulturen med mig", säger Markus Krunegård.Foto: Henrik Montgomery/TT
"Jag älskar den här källaren", säger Markus Krunegård om sin studio på Södermalm i Stockholm.
"Jag älskar den här källaren", säger Markus Krunegård om sin studio på Södermalm i Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT
Markus Krunegård har tidigare släppt en finskspråkig skiva med bandet Laakso.
Markus Krunegård har tidigare släppt en finskspråkig skiva med bandet Laakso.Foto: Henrik Montgomery/TT

Markus Krunegård tar emot i sin studio, en källare i Stockholm som han lyckades få ett hyreskontrakt på precis när coronapandemin slog till. Kontraktet innebär att han känner sig mer rotad i huvudstaden än någonsin, på gott och ont.

– Jag älskar den här källaren, men jag har märkt att jag använder stan mindre och mindre. Det finns några ställen dit jag går fortfarande. Egentligen kanske man borde få lite omväxling, flytta ut på landet. Fast det är heller inget stort problem, säger han.

Annons

Omväxlingen får i stället visa sig i musikskapandet. Det var förra hösten som Markus Krunegård för första gången på över 15 år började skriva låtar på sitt andra modersmål finska. När han hade tillräckligt mycket material började han leta efter ett finländskt skivbolag.

– Jag köpte flygbiljetter och tvingade med en kompis. Han frågade om jag hade bokat några möten, men det hade jag inte. Två dagar före resan mejlade jag runt och det blev så att jag bland annat träffade finska "Idol"-juryns ordförande. Jag hade tyvärr ingen aning om vem han var.

"Pratar om vädret"

Till slut skrevs kontrakt med det lilla finländska skivbolaget All That Plazz och den 8 september släpps ”Nokia & Ericsson" samtidigt i Sverige och Finland.

– Det var väldigt spännande att ha möten på finska, det blir mest att jag pratar om vädret och sådana saker med mamma och någon kusin. Jag har inga krav på mig själv att prata perfekt tyska eller engelska, men när det gäller finskan är det en högre tröskel för att det är mitt modersmål. Det som är bra är att man kan blanda in engelska och svenska som ett slags härskarteknik, de blir livrädda.

Markus Krunegård växte upp i Norrköping, med en mamma som kommer från finländska Tornedalen. Nu har han själv två barn, men har inte lyckats förmedla tvåspråkigheten vidare.

– Det hade nog varit annorlunda om vi varit två föräldrar som båda pratade finska, eller om jag hade varit hitflyttad från Finland. Mina barn kanske blir förbannade på mig när de blir vuxna att jag inte gav dem möjligheten att lära sig finska hemma, det får vi se.

Skrev i Los Angeles

När Markus Krunegård inledde arbetet med det som skulle bli "Nokia & Ericsson" befann han sig i Los Angeles för att skriva låtar tillsammans med vänner som jobbade med världsstjärnan Sam Smith. Men några låtar till andra artister blev det inte.

– Jag satt jetlaggad och förstoppad utomhus och frös när de vaknade, helt inne på de här finska texterna. Jag tänkte inte på det i ögonblicket, men det blev lite som att sätta sig i skuld, här hade jag investerat i en resa till USA – bara för att skriva låtar på finska. Då måste det bli ett album av det hela.

Det slutgiltiga resultatet beskriver han som typiskt Krunegårdska låtar – bara med finsk text.

– Jag tänker alltid när jag gör en ny skiva att jag ska göra den annorlunda. Kanske en lite mer försiktig, akustisk variant med väldigt få instrument. Sedan slutar det alltid med att man har gjort ett monster. Jag söker mig ofta till någonting som känns värdelöst eller meningslöst eller hopplöst. Som att skriva på finska. Det blir friare.

Annons

2007 släppte han och bandet Laakso skivan "Mämmilärock", som inte fick överdrivet mycket uppmärksamhet i grannlandet. Under kommande turné är sex konserter och fem finländska festivaler redan inbokade.

– Jag har en drömbild av att jag skulle vilja spela vid ryska gränsen, i Karelen. Det vore kul att spela på ett helt nytt ställe.

Fakta: Markus Krunegård

Markus Krunegård är född 1979 i Norrköping med en svensk pappa och en mamma från Pello i Tornedalen.

Han inledde sin karriär i punkbandet Hets, och gick sedan vidare till Laakso.

2008 solodebuterade Markus Krunegård med albumet "Markusevangeliet", som bland annat innehåller hitlåten "Jag är en vampyr".

Under 2020 medverkade Markus Krunegård i TV4:s "Så mycket bättre".

Albumet "Noka & Ericsson" på finska är det första finskspråkiga han har släppt sedan Laaksos "Mämmilärock". Albumet är hans tionde fullängdare sedan debuten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons