Annons
Kultur

Kulturarv skadat i jordbävningen

Efter den förödande jordbävningen i Turkiet och Syrien kommer nu rapporter om skadat kulturarv. I området finns flera delar av Unescos världsarv.
Kultur • Publicerad 7 februari 2023
Förödelsen är enorm i turkiska Gaziantep.
Förödelsen är enorm i turkiska Gaziantep.Foto: Mustafa Karali/AP/TT

Bland de mest värdefulla kulturhistoriska byggnaderna som skadats finns en befästning i turkiska Gaziantep, vars äldsta delar är över 2 200 år gamla.

Även delar av den historiska Sirvani-moskén i samma område kollapsade under jordbävningen, skriver The Guardian.

Annons

Turkiet och Syrien betraktas ofta som delar av civilisationens vagga och nu ökar oron för att flera kulturellt och historiskt värdefulla byggnader och platser ska ha förstörts.

I området finns flera av Unescos världsarv, som de historiska delarna av Aleppo i Syrien. Staden är redan svårt härjad av inbördeskriget, och enligt obekräftade uppgifter på sociala medier ska även den västra porten till stadens äldre delar ha skadats i jordbävningarna.

Jordbävningen inträffade natten till måndag. På tisdagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters att över 5 000 dödsfall har konstaterats, och världshälsoorganisationen WHO varnar för att dödstalen kan nå över 20 000 under de kommande dagarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons