Annons
Kultur

Kulturoasen: Tomma Rum fyller Vännersta med kultur

Sedan 2003 har Tomma Rum fyllt öde byggnader på den svenska landsbygden med konst och kultur. I sommar huserar man i en gammal fabrik i byn Vännersta på Höga kusten.
Kultur • Publicerad 8 juli 2021
Tomma Rum är ett ambulerande projekt för konstnärer och kulturskapare. Varje sommar fyller man en tom lokal någonstans i Sverige med utställningar, teaterföreställningar och konserter. I år huserar man i en tom fabrik i Vännersta i Ångermanland. Pressbild.Foto: Johannes Hagman

Det började med ett gäng studenter på Kungliga konsthögskolan i Stockholm som ville komma bort från storstan över sommaren. Den sommaren blev det Nordmaling, sommaren efter det Jokkmokk, året därpå Fengersfors – och så har det fortsatt. I dag är Tomma Rum en ideell förening som varje sommar ordnar en vistelse på en mindre ort i Sverige, en vistelse som vem som helst kan anmäla sig till.

Tomma Rum fyller bokstavligen tomma rum med konst och kultur. Sedan starten 2003 har man bland annat huserat i ett gammalt slakteri, en nedlagd skola och en dito textilfabrik, berättar Daniel Torarp, som sedan en tid tillbaka är föreningens ordförande.

Annons

– Oftast är det en kultursekreterare i en mindre kommun som har hört talas om Tomma Rum och som tar kontakt med oss, men ibland är det lokala kulturutövare som bjuder in och ordnar med boende och lokaler där vi kan arbeta och ordna olika evenemang. I sommar är det Nordingrå Konstnärsverkstad och Kulturföreningen Myller som har bjudit in oss till en tom fabrik i byn Vännersta, säger han.

"Man vet aldrig vad kommer att hända"

Idén bakom det ambulerande projektet är egentligen enkel: under sommarmånaderna kommer olika kulturutövare – musiker, konstnärer, författare och andra – till en plats någonstans i Sverige där de fyller en öde byggnad med kultur, ordnar utställningar, konserter och föreställningar – inte sällan i samarbete med lokala kulturutövare och lokalbefolkningen.

– De flesta stannar en vecka eller två, sedan kommer nya deltagare som hittar på något annat. Men man vet aldrig på förhand vad som kommer att hända, det är upp till deltagarna, säger Daniel Torarp.

Workshops

Vad som sker i år står skrivet i stjärnorna, men klart är att man, i samarbete med Nordingrå Konstnärsverkstad, kommer att ordna workshops i bland annat smide, serigrafi, boktryck och collografi.

– Huvudsakligen är det deltagare från Sverige, men intresset har ökat nästan explosionsartat tack vare sociala medier. Varje år är det några deltagare som kommer från andra länder. I år finns det exempel en isländsk professor bland deltagarna, säger Daniel Torarp.

Fakta: Kulturoasen

Sommarens kulturutbud skiljer sig från vinterns. Vi skriver om några av de mindre kulturcentrum som erbjuder stora upplevelser. Den här gången om ambulerande Tomma Rum som i år håller till i en tom fabrik på Höga kusten.

Fakta: Kulturoasen

Tomma Rum är en självorganiserad plattform för kulturellt och konstnärligt utbyte. Varje sommar arrangerar alla deltagare tillsammans en vistelse på en mindre ort i Sverige.

Projektet handlar om att mötas och att skapa nya former av samarbeten mellan konstnärer, kulturutövare och lokalbefolkningen på den ort vi besöker. Tomma rum är öppet för alla som är intresserade av konst, kultur, människor och den ort som föreningen besöker.

Sedan starten har Tomma Rum besökt Malmberget, Jokkmokk, Arjeplog, Vilhelmina, Skellefteå, Nordmaling, Ljusne, Grängesberg, Kil, Fengerfors, Hova, Tranås, Västervik, Uddebo, Unnaryd, Emmaboda, Bromölla – och nu i sommar alltså Vännersta i Ångermanland.

Tomma Rum i Vännersta pågår till och med den 8 augusti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons