Kultur

Kungen redo skriva om Akademiens stadgar

Kung Carl XVI Gustaf är bekymrad över krisen i Svenska Akademien. Han öppnar för att låta omformulera stadgarna, bland annat vad gäller rätten till utträde.
Kultur • Publicerad 11 april 2018
Kung Carl XVI Gustaf öppnar för att låta omformulera Svenska Akademiens stadgar.
Kung Carl XVI Gustaf öppnar för att låta omformulera Svenska Akademiens stadgar.Foto: Anders Wiklund/TT

"Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde", skriver han på hovets hemsida.

"De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna. För ledamöter av Svenska Akademien måste ansvaret för institutionen alltid komma i första hand", skriver kungen också.

- Det har varit en diskussion de senaste dagarna som bland annat har handlat om möjligheten till utträde. Kungen är engagerad i Akademiens arbete och vill värna om institutionen eftersom det är en mycket viktig institution för Sverige, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

På tisdagen träffade kungen ledamoten Anders Olsson som fick ge sin bild av de senaste dagarnas händelseutveckling. Dagen innan uttalade sig kungen om krisen inför ett samlat pressuppbåd utanför Grand Hotel i Stockholm.

- Det är ju en väldigt, väldigt, väldigt viktig institution, så jag håller mig informerad om utvecklingen. Och det är en väldigt tråkig utveckling som uppstått, men jag hoppas att vi kan lösa den på något sätt, sade han då.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

I dag väntas åtta ledamöter ha ett möte för att bland annat diskutera förtroendet för ständiga sekreteraren Sara Danius.

Krisen inom Svenska Akademien tog en ny vändning i går då ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl riktade hård kritik mot Danius och de tre ledamöterna Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark som lämnade sina stolar i förra veckan.

I ett debattinlägg i Expressen skrev han bland annat att de tre ledamöterna, som röstade för en uteslutning av en ledamot med nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, var "en klick dåliga förlorare". I samma text skrev han att Sara Danius är "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Avhoppade ledamoten Kjell Espmark kallade Horace Engdahls text för "det falskaste han någonsin har läst".

De åtta ledamöter som röstade emot att utesluta ledamoten, däribland Engdahl, väntas i dag ha ett möte _ var och när hålls hemligt. Ledamoten Sture Allén sade i går till SVT att de åtta ledamöterna inte kommer att kommentera de senaste turerna förrän efter mötet.

Han sade då också att de på mötet ska diskutera förtroendet för Sara Danius.

När TT pratade med Allén under gårdagen ville han inte svara på om han själv har förtroende för henne.

- Men hon har haft det problemet att hon inte var ledamot så länge innan hon blev ständig sekreterare.

TT: Så?

- Det får man dra sin egen slutsats av, sade han.

I kväll delas ett av Svenska Akademiens största priser, Nordiska priset, ut. Med anledning av det har Sara Danius inte velat uttala sig om turbulensen.

- Det blir inget uttalande från Sara Danius i dag. Det är för att hålla prisceremonin i kväll så fri som det går, så att det ska bli en festlig kväll för pristagaren, säger Margaretha Söderling, assistent till den ständiga sekreteraren. (TT)

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.