Annons
Kultur

Lättläst deckare om religiös fanatism från en ny duo

En kvinna blir stenad som straff för sina synder och mörka krafter vill rena hela landet. Inger Melin har läst ”Den som offrar sig”, den första delen - eller en sorts trailer - i en ny serie som utspelar sig i Österbotten.
Spänningslitteratur • Publicerad 4 mars 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Deckare

Den som offrar sig

Författare: Christina Gustavson och Simon Ventus

Förlag: Förlaget

Christina Gustavson är läkare och specialist på rättpsykiatri och har bland annat skrivit flertalet ljudboksdeckare tidigare.Foto: Sofia Beijer
Simon Ventus debuterar som författare i ”Den som offrar sig”, som han skrivit tillsammans med Christina Gustavson.Foto: Linus Lindholm

Det börjar starkt med att prästfrun i en liten by blir stenad till döds utanför prästgården. ”Landet ska renas från såna som du” väser mördaren. Det är tät närvaro, något av en textmässig skräckfilm.

Marcus Tapper kallas in för att lösa mordet. Han är en kriminalkommissarie av en typ man känner igen: plikttrogen och ständigt i konflikt mellan arbete och familj. Han har precis börjat jobba med ett nytt team, Johanna Einola och Seppo Mäkinen, den senare sociolog med lite gåtfull bakgrund.

Annons

Det visar sig snabbt att den mördade fått flera hotbrev med religiöst färgat hat. Mördaren slår återigen till mot människor som brutit mot bibelns bud och Marcus Tappers egen familj blir indragen. Och inte bara mot enskilda personer som har slapp moral i mördarens ögon. Det finns också en underjordisk församling som sprider ”Tillsammans mot evigheten” via Youtube, cirka fyrtio frikyrkoförsamlingar bara runt Vasa, och de nordiska kyrkornas ledare ska träffas på konferens i staden för att diskutera hur kyrkans roll ska stärkas ...

Den lättlästa boken utspelar sig runt finska Vasa och innehåller en rad korta flyhänta personporträtt. Fast slutet förbryllar och skapar frågor, van som man är vid att fallen ska vara avslutade, uppklarade och bestraffade när deckaren är slut. Först trodde jag att något kapitel kommit bort.

Men ser man boken som en trailer till fortsättningen på serien ”Brottsplats Österbotten” så fungerar det. Tranemobördiga Christina Gustavson är också psykiater och har doktorerat på hur man ska kunna förutsäga allvarliga våldsbrott. Vägen mot slutet och glimtarna av fanatism får vara tillräcklig i ”Den som offrar sig”.

Hur kom det sig förresten att det blev ett samarbete mellan henne och Simon Ventus? Jo, Christina Gustavson, som skrivit en rad deckare och driver eget förlag, utlyste en manustävling 2020 där priset var att få skriva en deckare ihop med henne. Hon fick 26 bidrag och valde sju vinnare, bland dem Simon Ventus. Fler samarbeten lär vara på gång.

Christina Gustavson och Simon Ventus - ”Den som offrar sig”
Fakta

Christina Gustavson och Simon Ventus

Christina Gustavson

Bor: i Nittorp, Tranemo kommun.

Yrke: Specialistläkare och rättspsykiater. Har tidigare gett ut ett tiotal deckare och fackböcker om psykisk ohälsa. Ljudboksserien ”Brännpunkt Västergötland” utspelar sig i Tranemo.

Simon Ventus

Bor: i finska Vasa.

Yrke: Försäljningschef på Wasa Teater, kolumnist och låtskrivare.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons