Annons
Kultur

"Leaving Neverland"-regissör risar Jackson-film

Den kommande filmen om Michael Jacksons liv riskerar att glorifiera en man som förgrep sig på barn. Det menar "Leaving Neverlands" regissör Dan Reed som tvivlar på att filmen vågar ta upp alla kontroverser kring popikonen.
Film • Publicerad 5 februari 2023
Regissören Dan Reed i mitten tillsammans med Wade Robson och James Safechuck som i dokumentären "Leaving Neverland" vittnar om de övergrepp de utsatts för av Michael Jackson.
Regissören Dan Reed i mitten tillsammans med Wade Robson och James Safechuck som i dokumentären "Leaving Neverland" vittnar om de övergrepp de utsatts för av Michael Jackson.Foto: Taylor Jewell/Invision/AP
Michael Jacksons 26-årige brorson Jaafar Jackson ska spela "King of Pop" i en kommande film.
Michael Jacksons 26-årige brorson Jaafar Jackson ska spela "King of Pop" i en kommande film.Foto: AP

Filmen om "King of pop" ska börja spelas in senare i år med Michael Jacksons brorson Jaafar Jackson, 26, i rollen som sin farbror. Bakom filmen står producenten Graham King och manusförfattaren John Logan, som tidigare gjort Oscarsbelönade "Bohemian rhapsody" om Freddie Mercurys liv.

Manuset följer Jackson från barndomen i syskongruppen Jackson 5 till att bli världens största popstjärna som vuxen. Enligt distributören Lionsgate kommer filmen att ta upp "alla aspekter" av Jacksons liv, vilket skulle kunna tolkas som att man inte väljer att ducka för pedofilanklagelserna mot honom.

Förhärligar en pedofil

Annons

Regissören Dan Reed, som 2019 gjorde den fyra timmar långa dokumentären "Leaving Neverland" där Jacksons mångåriga relation med och övergrepp av två unga pojkar skildras, fördömer dock planerna på en biografi om popikonen.

I ett öppet brev i söndagens The Observer ger han uttryck för sin förvåning över att inga röster höjts för att avbryta filmplanerna som "uppenbart kommer att förhärliga en man som våldtog barn".

"Vad den totala frånvaron av upprördhet som åtföljer tillkännagivandet av denna film säger oss är att Jacksons förmåga att förföra fortfarande är en levande kraft som verkar bortom graven. Det förefaller som att media, hans fans och den generation som växte upp med Jackson är villiga att lägga hans ohälsosamma förhållande till barn åt sidan och bara dras med i musiken."

Familjen försvarar ikonen

Filmen ska göras i samarbete med John Brace och John McClain, som är förvaltare av Jacksons dödsbo. Dan Reed ställer sig skeptisk till att filmen kommer att ta itu med de många kontroverserna kring musikikonen, däribland pedofilianklagelserna.

"Leaving Neverland" väckte kraftiga reaktioner hos flera av Jacksons familjemedlemmar och dödsboet stämde den amerikanska tv-kanalen HBO på 100 miljoner dollar.

"Till filmskaparna säger jag: hur kommer ni att skildra ögonblicket när Jackson, en vuxen man i 30-årsåldern, tar ett barn i handen och leder in det i sovrummet? Genom att kringgå frågan om Jacksons förkärlek för unga pojkar sänder ni ett budskap till miljontals offer för sexuella övergrepp mot barn. Budskapet är: om en pedofil är tillräckligt rik och populär kommer samhället att förlåta honom", skriver Dan Reed.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons