Annons
Kultur

Lena Cronqvist skänker två tavlor

Kultur • Publicerad 15 december 2020
Konstnären Lena Cronqvist skänker bort två tavlor. Arkivbild.
Konstnären Lena Cronqvist skänker bort två tavlor. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Konstnären Lena Cronqvist skänker två av sina tavlor till Värmlands museum. Det rör sig om "Dödsbädden I" från 1980 och "Självporträtt med penslar" från 2008, som hon donerar till museet i Karlstad, en gång hennes hemstad.

"Det är en oerhört generös gåva, som jag är mycket glad för. Verken är ett betydelsefullt bidrag till museets konstsamling. Värmlands Museum är helt beroende av donationer för att utöka samlingen och att en så betydelsefull och uppskattad konstnär som Lena Cronqvist väljer att skänka två av sina verk till Värmlands Museum är fantastiskt", säger länsmuseichefen Åsa Hallén i ett pressmeddelande.

Annons

Flera av Cronqvists verk finns sedan tidigare i museets konstsamling, bland annat har de en serie teckningar där Cronqvist porträtterar avlidna, som tillkom under samma period som "Dödsbädden I". I "Självporträtt med penslar" skildrar Cronqvist sig själv i relation till sitt konstnärskap.

Rättad: I en tidigare version nämndes en tavla som inte finns i Värmlands Museums samlingar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons