Annons

Leonora från Sjöbo leder klimatkonsert i Stockholm

Till lördagens gratiskonsert för klimatet kommer artister som Tusse, Viktor Leksell och First Aid Kit.
En av kvällens programledare är 15-åriga Leonora Hermann från Sjöbo.
– Alla aktivister från Fridays For Future är med och stöttar, säger hon.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Klimatfrågan • Publicerad 15 oktober 2021 • Uppdaterad 16 oktober 2021
Leonora Hermann brukar manifestera för klimatet utanför Sjöbo kommunhus på fredagarna.
Leonora Hermann brukar manifestera för klimatet utanför Sjöbo kommunhus på fredagarna.Foto: Matz Jönsson

På lördag den 16 oktober bjuder ungdomsrörelsen Fridays For Future och Live Green in till den globala konsertsatsningen Climate Live. Under kvällen ska scenen i Kungsträdgården fyllas av nio talare och över 20 artister.

Evenemanget leds av Leonora Hermann och Andreas Magnusson från Fridays For Future, tillsammans med de erfarna programledarna och journalisterna Amie Bramme Sey och Frida Söderlund.

Annons

– Vi kommer att stötta programledarna men mer ta aktivistrollen. Känslan ska vara att det är ungdomar som driver det här. Jag och Andreas är ju inte professionella programledare, så därför har vi Frida och Amie med oss så att vi kan vara där för det lilla extra, säger Leonora Hermann.

”Jag är lite nervös, men det känns ändå som att allt är under kontroll.”
Leonora Hermann

Förutom framträdanden från bland andra Lars Winnerbäck, Loreen, Peter Jöback och Cherrie, kommer även talare från olika delar av världen för att prata om klimatfrågan.

– Greta ska så klart tala. Sen kommer aktivister från Auroramålet, en aktivist som ska prata om hur klimatet och funkofobi hänger ihop och Aysha Jones som grundade Black Lives Matter Sweden, berättar Leonora Hermann.

Temat för kvällen är klimaträttvisa, och har fokus på hur olika sociala orättvisor hänger ihop med klimatfrågan. Under oktober kommer konserter med Climate Live att hållas i runt 20 länder världen över, alla ledda av unga.

– Jag är lite nervös, men det känns ändå som att allt är under kontroll. Det kommer gå superbra. Alla aktivister från Fridays For Future är med och stöttar, säger Leonora Hermann.

För den som inte är i Stockholm och kan ta sig till Kungsträdgården på lördagen klockan 18, live-streamas konserten nedan.

Info

De spelar på Climate Live

Beatrice Eli, Silvana Imam, Jon Henrik Fjällgren, Peg Parnevik, Helen Sjöholm, Omar Rudberg, Royal Republic, Cherrie, Peter Jöback, Markus Krunegård, Loreen, Maxida Märak, Tusse, Tjuvjakt, Oscar Stembridge, Daniel Adams-Ray, Sofia Jannok, Viktor Leksell, Melissa Horn, Lars Winnerbäck och First Aid Kit.

Märta TunbäckSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons