GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Levande om en ung mans sista resa genom Malmö

I Malmöförfattaren Marjaneh Bakhtiaris nya roman ”Oändligt underbart” får vi följa tonåringen Shayan genom sin stad Malmö. En på flera sätt stark och nära berättelse, tycker vår recensent Sune Johannesson. Men är tveksam över en tidig, viktig information.
Bokrecension • Publicerad 22 november 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Marjaneh Bakhtiari, född 1980, bor i Malmö. Har studerat socialantropologi och journalistik. Debuterade 2005 med ”Kalla det vad fan du vill”, en roman som fick stor uppmärksamhet.
Marjaneh Bakhtiari, född 1980, bor i Malmö. Har studerat socialantropologi och journalistik. Debuterade 2005 med ”Kalla det vad fan du vill”, en roman som fick stor uppmärksamhet.Foto: MEHRAN AFSHAR NADERI/Pressbild

Det är natt i augusti och tonårsgrabben Shayan är hemma i lägenheten med sin yngre syster. Snart ska deras mamma Maryam komma hem, efter att ha varit ute och firat sin 40-årsdag med vänner.

För något år sedan flyttade de tre in i en lägenhet mellan Värnhemstorget och Kirseberg, en liten och närmast anonym plats i Malmö. Eller som Bakhtiari skriver: ”Om man nyser missar man det helt.” Här har Shayan aldrig känt sig hemma, för honom är Nydala, deras tidigare stadsdel, hemma.

På morgonen öppnar Shayan dörren och ger sig iväg. Och den resa som är ryggraden i Marjaneh Bakhtiaris nya roman ”Oändligt underbart” tar nu sin början, och den kropp där den här ryggraden finns är Malmö.

”Lika mycket som det här är en stark berättelse av ett ungt liv idag är det en levande skildring av Malmö, ett stadsporträtt i alla färger.”
Sune Johannesson

För lika mycket som det här är en stark berättelse om ett ungt liv idag är det en levande skildring av Malmö, ett stadsporträtt i alla färger. Här är lugna gator och intensiva kvarter, klasskillnader, unga som gamla människor, utanförskap och vänskap, oro och kärlek. En stad i rörelse.

Det Shayan ska göra denna dag är att spela in en låt till sin 40-åriga mamma. Ge henne den bästa personliga presenten. Men det visar sig vara svårare än han tänkt. Hans vän som ska hjälpa honom är sen, kommer de ens få en studiotid, och hur ska låten låta – både vad gäller beat och text? Under dagen växer hans dåliga samvete. ”Hans mardröm var att hon skulle tro att han var en sådan person som aldrig fullföljde någonting.”

Marjaneh Bakhtiaris nya Malmöroman "Oändligt underbart".
Marjaneh Bakhtiaris nya Malmöroman "Oändligt underbart".Foto: Ordfront förlag

Under Shayans dagsfärd genom staden blir det flera stopp. Han hamnar hos sin mormor, som hjälpt honom mycket under barndomen, han träffar sin pappa som åter har ekonomiska bekymmer, han möter flera vänner och lägger märke till personer lite här och var, på bussar och gator.

Allt detta blir en resa genom dagens Malmö, men också en resa tillbaka in i Shayans liv med allt från gamla vänner till släktingar och områden han har en koppling till.

Redan på de första sidorna – och på baksidestexten – får vi veta att det här är Shayans sista dag. Han kommer att dö. Men hur? Var? Varför?

Det är frågor jag bär med mig under hela läsningen, och efteråt funderar jag över vad den här sorgligt avgörande informationen gör med min läsning. Det är som om jag överallt läser in hot och problem, i varenda stopp under Shayans form av vardagliga roadtrip genom Malmö tänker jag – nu, nu sker det... Men nej, hans dag fortsätter ett tag till.

Hade boken funnits i två versioner hade jag röstat för den där jag i förväg inte får veta om hans död.

”I varenda stopp under Shayans form av vardagliga roadtrip genom Malmö tänker jag, nu, nu sker det... Men nej, hans dag fortsätter ett tag till.”
Sune Johannesson
Roman

Marjaneh Bakhtiari

”Oändligt underbart”

(Ordfront)

Sune JohannessonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.