Annons
Kultur

Lisen Adbåges rysliga ”Furan” öppnar för samtal om hur vi behandlar naturen

Naturen slår tillbaka i Lisen Adbåges mystiska och lite läskiga rysare ”Furan”.
Bokrecension • Publicerad 19 oktober 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Lisen Adbåge.
Lisen Adbåge.Foto: Pressbild
Bilderbok, 3–6 år

Furan

Författare: Lisen Adbåge

Förlag: Rabén & Sjögren

En familj har hittat den perfekta platsen för sitt nya hus. Fyra stycken furor står i vägen, men det gör inget – då har de ju material att bygga sitt nya hus med.

När huset väl står på plats börjar det dock hända märkliga saker. Trots att träden är borta hittar de barr inomhus. Väggarna blöder när de ska hänga upp tavlor. Och plötsligt börjar ena barnets kinder likna bark – medan det andra barnets fötter växer och får rötter. Problemen bara eskalerar och snart står det klart att naturen – furorna – slår tillbaka mot familjen som sakta, sakta får se sig själva förvandlas till träd.

Annons

Det är helt klart en annorlunda historia som Lisen Adbåge har skapat. För den lilla läsaren är det inte självklart vad den egentligen handlar om – och beroende på barnet så är den också lite läskig. Men när barnet väl kan se förbi frågor som ”men man kan väl inte vara törstig i fötterna?” blir ”Furan” en bok som kan öppna för många tankar om hur vi människor ska förhålla oss till naturen.

Och med Lisen Adbåges speciella sätt att berätta, både i text och bild, blir det definitivt en bok som sticker ut ur mängden och som är svår att släppa även efter att den tagit slut.

””Furan” blir en bok som kan öppna för många tankar om hur vi människor ska förhålla oss till naturen.”
Ida NorinderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons