Annons
Kultur

Lista: Årets bästa böcker – tolv kritiker väljer

Här är årets bästa läsning, enligt recensenterna.
Litteratur • Publicerad 11 december 2020
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Klas Östergren.
Klas Östergren.Foto: Jessica Gow / TT

Lena Kvist: Klas Östergren är bättre – och argare – än någonsin

1 Klas Östergren: Renegater

Förlag: Polaris

Annons

”Renegater” är underhållande, bildande, samhällskritisk, genomskådande och öppenhjärtig. En tegelsten att ta till sig med kärlek. Ingen har väl missat att romanen innehåller en detaljerad rapport inifrån Svenska Akademien, där Horace Engdahl fått kodnamnet ”Herr Styvrepe”. Men akademiledamöternas ängslighet och arrogans bleknar i jämförelse med Sydafrikastoryn. Här handlar det om värre synder, större svek och en skrämmande cynism. Klas Östergren är bättre – och argare – än någonsin.

2 Åsa Linderborg: Året med 13 månader

Förlag: Polaris

En självrannsakande dagbok som är något att brottas med för den som är intresserad av samtiden och av mänskligheten. Här har vi hennes liv, året hon blev anklagad för teaterchefen Benny Fredrikssons självmord.

3 Annika Norlin: Jag ser allt du gör

Förlag: Weyler

Hon kan inte bara skriva låtar, hon är en stilsäker novellförfattare också. En kvinna som förlorat sitt barn går och går, ett punkband åker på turné, en filmklubb har inga besökare. Människorna är så små, men härliga.

Kanadensiska poeten Anne Carson.
Kanadensiska poeten Anne Carson.Foto: Pontus Lundahl/TT

Stefan Eklund: Anne Carson uppenbarar kärlekens smärta och njutning

1 Anne Carson: Eros den bitterljuva

Översättning: Niklas Haga

Förlag: Albert Bonniers

Annons

Den kanadensiska författaren Anne Carsons debut från 1986 är en essäistisk pärla för alla som är intresserade av antikens litteratur och relationen mellan text och människa. Och av kärlekens natur, förstås. I korta stycken dyker Anne Carson ner i uråldriga texter och kopplar ihop dem med allmängiltiga mänskliga drivkrafter. Hon uppenbarar kärlekens smärta, men också dess njutningar och förebådar det författarskap vars poetiska styrka är av nobelprisklass.

2 Lotta Lotass: Nattvakten

Förlag: Eget

Lotta Lotass essä om Rembrandts berömda målning ”Nattvakten” är en spränglärd och, som alltid hos Lotass, en existentiellt grundad genomgång av ett verk och dess mångtydighet, i oavbruten dialog med läsaren.

3 Andrzej Tichý: Renheten

Förlag: Albert Bonniers

En novellsamling med elva starka berättelser, nerslipade till perfektion. Andrzej Tichý skriver fram det svenska klassamhället och han gör det med en högt utvecklad litterär stil och labyrintisk briljans à la Borges.

Ola Larsmo.
Ola Larsmo.Foto: Jessica Gow/TT

Niclas Sennerteg: Ola Larsmos roman baseras på ett verkligt öde med hög Forrest Gump-faktor

1 Ola Larsmo: Översten

Förlag: Kaunitz Olsson

Historien om den svenske utvandraren Knut Oscar Broady som på 1800-talet lämnar det fattiga Sverige och hamnar mitt i händelsernas centrum i USA har det mesta. Från misär till religionen, via kampen mot slaveriet på inbördeskrigets slagfält – och tillbaka till folkrörelsesveriges gryning. Det är en både monumental och tankeväckande roman baserad på ett verkligt människoöde med hög Forrest Gump-faktor.

Annons

2 Conny Palmkvist: Sundets röda nejlikor

Förlag: Forum

Boken om hur en grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser räddar flyktingar över Öresund under andra världskriget är svår att lägga ifrån sig. Upplysande historiebok och thrillerartad bladvändare.

3 Bosse Gustafsson: Extremisten: Anders Högström – den svenska extremhögern och stölden som skakade världen

Förlag: Filter

Stölden av den tunga smidesskylten ”Arbeit macht frei” över lägeringången till Auschwitz blev 2009 en världsnyhet. Hjärnan bakom kuppen var den svenske högerextremisten Anders Högström. Här skildras hans väg in och ut ur högerextremismen.

Nina Burton.
Nina Burton.Foto: Jessica Gow / TT

Kjell Andersson: Nina Burtons språk är lätt och vältuggat som getingpapper

1 Nina Burton: Livets tunna väggar

Förlag: Albert Bonniers

En vårdag flyttar författarinnan till sin mormors fallfärdiga sommarstuga på en rymlig skärgårdstomt. Hon möts av allehanda varelser; humlor, myror, getingar, fåglar, tallar, björkar. Hon gör djupdykningar i deras biologi. Trådarna går ut över världen och lika djupt ner I årmiljonerna som livet. Nina Burtons språk är lätt och vältuggat som getingpapper. Sist möter hon ekorren Ratatosks blick, kuriren mellan världsträdets rötter och krona. “Stanna kvar”, tänker hon, “vi måste se efter trädet”.

2 Jonathan Safran Foer: Det är vi som är klimatet

Annons

Översättning: Nik Ruth Persson

Förlag: Norstedts

En närkamp med klimatkrisens kärna: Våra begär och (delvis inbillade) behov som ger fel konsumtion och överkonsumtion. Språket är mästerligt, särskilt I Foers Dispyt med själen: Hans uppgörelse med sig själv.

3 Kerstin Ekman: Tullias värld

Förlag: Albert Bonniers

Det är inte mycket vi vet om vältalaren Ciceros dotter Tullia född på 70-talet f. Kr. Men Kerstin Ekman framskapar henne ur historiens rök och dunkel. En mänsklig gestalt blir synlig och får belysa en hel tid.

Johan Hilton.
Johan Hilton.Foto: Claudio Bresciani/TT

Annika Wall: Att Johan Hilton inte blev nominerad till Augustpriset är en skandal

1 Johan Hilton: Vi är Orlando

Förlag: Natur & Kultur

I ”Vi är Orlando – En amerikansk tragedi” har Johan Hilton samlat en kör av vittnesmål från anhöriga, överlevande, poliser, läkare och andra berörda från masskjutningen på hbtq-klubben Pulse 12 juni 2016. Tillsammans skapar de olika vittnesmålen en bild av en djupt mänsklig vilja att få överleva. Jag har sällan läst något som gått så rakt in i kroppen, och att den inte ens blev nominerad till Augustpriset är inget annat än en skandal.

2 Lydia Sandgren: Samlade verk

Annons

Förlag: Albert Bonniers förlag

En tegelsten av berättarglädje, bildning och språkfest som utspelar sig i ett samtida Göteborg bland konstnärer och litteratörer. Vad mer kan en läsare begära? Inget, verkligen inget.

3 Rachel Cusk: Efterbörd

Översättning: Niclas Hval

Förlag: Albert Bonniers förlag

Äntligen på svenska! Rachel Cusk skriver om tiden direkt efter en skilsmässa. Ett litet mästerverk, lyhört översatt av Niclas Hval.

Beate Grimsrud.
Beate Grimsrud.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Christian Swalander: Beate Grimsruds bok om tillvaron som cancerpatient är mycket rolig

1 Beate Grimsrud: Jag föreslår att vi vaknar

Förlag: Albert Bonniers

Beate Grimsruds ”Jag föreslår att vi vaknar” handlar om tillvaron som cancerpatient. Det allvarliga ämnet till trots är det en mycket rolig bok, vilket beror på Beate Grimsruds uppdrivna känsla för hur man gör litteratur av livets absurditeter. Och sådana är det gott om det gränsland mot döden där cancer behandlas med metoder som för att rädda liv blir så krävande för patienterna att deras liv sätts i fara.

2 Elisabeth Åsbrink: Övergivenheten

Annons

Förlag: Polaris

Elisabeth Åsbrink är en av de sällsynta författare som håller en sådan litterär nivå att de genast känns för stora för sitt språkområde. ”Övergivenheten” vidgår detta i hög grad, här har vi att göra med en bok som omedelbart skriver in sig i den stora litterära tradition som spinns kring det judiska ödet.

3 Kjell Espmark: En sky av vittnen

Förlag: Norstedts

Det är ett slitet omdöme och kanske i dag inte alldeles entydigt som värdering att tala om litteratur i Nobelprisklass, men det är vad det handlar om. Nu sitter ju Kjell Espmark själv i Svenska Akademien, och någon upprepning av misstaget att belöna någon i den egna församlingen lär väl inte bli av. Men litterärt sett vore det inget misstag.

Lars Norén.
Lars Norén.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Thomas Kjellgren: Lars Norén fortsätter att granska sig själv och omvärlden

1 Lars Norén: En dramatikers dagbok 2015–2019

Förlag: Albert Bonniers

Med känslig blick och med ett språk som kan ”vittna om det outsägliga” fortsätter Lars Norén att granska sig själv och omvärlden. Ett nödvändigt dagboksskrivande för att kunna behålla livet och den egna historien. Imponerande hur han mitt i det vardagstriviala lyckas öppna, nya, existentiellt utmanande rum. Ett bokslut sent i livet – ja, kanske, men mest ändå ett ständigt förnyande och livsbejakande författarskap.

2 Agota Kristof: I går

Översättning: Marianne Tufvesson

Annons

Förlag: Wahlström & Widstrand

En stark berättelse om flykt, utanförskap och kärlek där varje detalj har med Kristofs egen existens att göra. Den korthuggna prosan får allting att vibrera av liv.

3 Paul Celan: Det sena verket

Översättning: Anders Olsson

Förlag: Albert Bonniers

En tidlös, banbrytande poets fem sista diktsamlingar översatta i sin helhet och samlade i en viktig och angelägen volym.

Martin Hägglund.
Martin Hägglund.Foto: Anders Wiklund/TT

Mikael R Karlsson: Martin Hägglund träffar rakt i hjärtat och intellektet samtidigt

1 Martin Hägglund: Vårt enda liv – Sekulär tro och andlig frihet

Översättning: Andreas Vesterlund

Förlag: Volante

Det finns texter som träffar rakt i hjärtat och intellektet samtidigt. Martin Hägglunds ”Vårt enda liv” var en av de mest omtalade filosofiska publikationerna i den anglosaxiska världen förra året. Med rätta. Här blandas filosofisk stringens med litteraturvetenskap och politisk klarsynthet. Martin Hägglund är väl förankrad i sina källor oavsett om det handlar om Hegel, Knausgård, Kierkegaard eller Marx. Budskapet? Sekulär tro och demokratisk socialism. Det handlar om en frigörelse – inte från det ändliga livet, utan av det ändliga livet.

Annons

2 Roland Paulsen: Tänk om – en studie i oro

Förlag: Albert Bonniers

Roland Paulsen är en sociolog vars författarskap är mödan värt att fördjupa sig i. Den senaste boken handlar om hur människor upplever att världen, samhället och deras egen existens i allt högre grad börjat skaka i sina grundvalar. Populärvetenskaplig idéhistoria och sociologi när den är som bäst.

3 Erik Olin Wright: Antikapitalism

Översättning: Nils Sjödén

Förlag: Daidalos

”Antikapitalism” är en bok som torde kunna väcka marxisten i en ideologiskt sömnig socialdemokrati likväl som hos en navelskådande identitetsvänster. Samtidigt är den en befriande läsning för alla och envar som tröttnat på slafsig retorik och svepande gulag-analogier. Alltså inget för högerpopulister direkt…

David Sundin.
David Sundin.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristian Fredén: Med omvänd psykologi lockar David Sundin till högläsning

1 David Sundin: Boken som inte ville bli läst

Förlag: Bonnier Carlsen

Med omvänd psykologi lockar David Sundin till högläsning. Det här är nämligen en bok som tydligt annonserar att den inte vill bli läst och som det därför lockar desto mer att öppna. Väl öppnad krumbuktar den på det mest häpnadsväckande vis och utsätter högläsaren för knepiga prövningar. Inte enbart idén är god utan också det synnerligen fina och lekfulla genomförandet, vilket utförts i samarbete med illustratören och formgivaren Alexis Holmqvist. Så låt bli denna bok till varje pris!

Annons

2 Thomas Tidholm: Jordlöparens bok

Förlag: Ordfront

I denna fina tankebok gestaltas ett försök till återresa till den natur vi härstammar från men numera hyser ett slags olycklig kärlek till. ”Om en humla kommer och undrar, försök inte förklara vem du är.”

3 Sofia Stenström: Magic Love Pixie

Förlag: Norstedts

På ett hypnotiskt vis ges läsaren ett inifrånperspektiv av ett sadomasochistiskt förhållande, präglat av längtan att finna en människa bakom skalet av en hästsvansprydd demon. En mörk men angelägen bok.

Otto Donner.
Otto Donner.Foto: Heli Blåfield.

Jimmy Vulovic: Otto Donners debut sätter livet efter döden i centrum

1 Otto Donner: De levande och alla de döda

Förlag: Schildts & Söderströms

Döden är sällan välkommen någonstans. Ändå har den alltid väckt människans intresse, inte minst som litterärt tema. Så Otto Donner skriver med sina poetiskt vackra berättelser in sig i en lång litterär dödstradition då han sätter livet efter döden i centrum. Med spöken och gengångare skapar han en andligt överraskande och stilistiskt säker debut. Han är en egensinnig författare. Ämnet till trots får boken en att tänka på livet.

2 Elisabeth Åsbrink: Övergivenheten

Annons

Förlag: Polaris

I romanen söker ”K”, som i Katherine och krigare, sin judiska släkts minnen och ett hem i sig själv. Det är en stark historia om kärlek och hat, om hemkomst och ständig flykt samt kampen för identitet.

3 Julia Boyd: Turister i Tredje riket

Översättning: Hjalmar Manfred Svensson

Förlag: Albert Bonniers

Nazitysklands propagandistiska turismarbete bildar ett mönster som auktoritära stater än idag efterliknar. Den här boken hjälper oss att se mönstren.

Agota Kristof.
Agota Kristof.Foto: Ulf Andersen

Maria Ehrenberg: Agota Kristof skriver om flykt från ett land till ett annat

1 Agota Kristof: Igår

Översättning: Marianne Tufvesson

Förlag: Wahlström&Widstrand

Om flykt från ett land till ett annat. Om monotonin, mardrömmarna och miraklet som den egna fantasin innebär. Temana känns igen från författarens övriga produktion men är en viktig del i författarskapet.

Annons

2 Louise Glück: Meadowlands

Översättning: Stewe Claeson

Förlag: Rámus

Odysseus och Penelope grälar i dikt efter dikt i denna synnerligen underhållande och berörande diktsamling som drar in läsaren i en evig diskussion om samlevnad.

3 Ingela Strandberg: Nattmannen

Förlag: Norstedts

Täta, mångfasetterade och oroande dikter om nattmannen (rackaren), döden och skammen. Att vara människa, att leva – och att dö.

Per Odensten.
Per Odensten.Foto: Moa Odensten

Martin Lagerholm: Per Odensten tecknar med en mästares precisa penndrag

1 Per Odensten: Glossarium

Förlag: Norstedts

Odensten sätter ännu sin lit till den skärpta uppmärksamheten och till sin lågmälda förundran över människorna, tingen och orden. Med en mästares precisa penndrag tecknar författaren i sin tionde roman fram ett människoöde med en sällsynt närvaro och en skimrande klarhet i det gestaltade stoffet. Historien om en ung sjuk kvinnas långsamma men envetna kamp mot förlorade minnen och språkförlust, och för rätten till sitt barn, är en betvingande berättelse om ljuset och mörkret i oss alla.

Annons

2 Kristoffer Leandoer: Längta hem, längta bort

Förlag: Natur och Kultur

En enastående och omfattande essä om litteraturens hemma och borta, om längtan efter det främmande och exiltillvarons dubbla hemhörigheter. En bildad, lustfylld och genomgripande rundblick över ett tidlöst motiv i litteraturen, konsten och livet självt.

3 Per Högselius: Döden på stranden

Förlag: Ellerströms

En perspektivrik essäbok om stranden som en symbolisk gränstrakt mellan land och vatten, mellan liv och död. Om hur stranddöden manifesterar sig i mytologin, diktningen, måleriet, filmen och verkligheten – från bibliska syndafloder till Steven Spielbergs ”Hajen”.

Annons
Annons
Annons
Annons