Annons
Kultur

"Loreen-seger blir miljonregn för Stockholm"

Det är fler än bara de inbitna schlagerfansen som hoppas på en finalseger i Eurovision Song Contest för Loreen. Stockholms Handelskammare väntar sig ett mångmiljonregn i turistintäkter om Sverige får nästa års final.
Eurovision Song Contest • Publicerad 13 maj 2023
En historisk seger för Loreen i Eurovision Song Contest innebär också mångmiljonklirr i Stockholms besökskassa, säger vd:n för Stockholms Handelskammare.
En historisk seger för Loreen i Eurovision Song Contest innebär också mångmiljonklirr i Stockholms besökskassa, säger vd:n för Stockholms Handelskammare.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Om Loreens bidrag "Tattoo" står som vinnare i Liverpool kan det innebära besöksintäkter på 310 miljoner kronor till Stockholm, enligt en beräkning från Stockholms handelskammare.

"Vi har arenorna, infrastrukturen, hotellen och nattlivet redo", säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Annons

Men ett Eurovision-arrangemang medför också höga kostnader, både för arrangörsstaden och för tv-bolaget som står för sändningen.

Senast Sverige stod värd för spelen, år 2016, blev notan för Stockholms stad 100 miljoner kronor. Exakt vad som kostade blev inte offentligt, men det handlade enligt Sveriges Radio om bland annat arenakostnader, uppbyggda festplatser och en rad kringevenemang.

Inför Eurovision Song Contest 2016 rapporterade Dagens Nyheter att SVT:s Eurovisionbudget låg på omkring 125 miljoner kronor.

Teknikkonsultföretaget Sweco genomförde en undersökning efter Eurovisionfinalen i Stockholm 2016, och kom fram till att evenemanget lett till en turistekonomisk omsättning på 263 miljoner kronor. Det skriver Dagens Industri.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons