Annons
Kultur

M tar bort låt efter First Aid Kits protest

Moderaterna använder First Aid Kits cover av Willie Nelsons "On the road again" i ett inlägg som publicerats på M-ledaren Ulf Kristerssons Instagram.
Det uppskattas inte av bandet – och partiet ska nu plocka bort musiken.
Musik • Publicerad 5 januari 2022
First Aid Kit. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från er. Vi tror på ett inkluderande samhälle, och anser att er politik bidrar till motsatsen", skriver First Aid Kit i ett inlägg på Twitter.

Bandets presskontakt uppger för TT att man inte har licensierat sin musik till Instagram.

Ska tas bort

Annons

Enligt M har partiet inte brutit mot några upphovsregler. Trots det ska låten plockas bort från Instagram-inlägget.

”Vi har varit i kontakt med Sony Music och de bekräftar för oss att vi inte har gjort något fel genom att använda den musik som gjorts tillgänglig på Instagram. Ulf gillar att lyfta svenska artister men vi kommer såklart att respektera First Aid Kits vilja och ta bort musiken i inlägget, skriver Niklas Gillström, presschef hos Moderaterna, i ett mejl till TT.

Andreas Wendén, jurist på Sveriges kompositörer och textförfattare (Skap), vill inte kommentera det specifika ärendet.

– Men rent generellt har man som konstnär och upphovsperson en så kallad ideell rätt där man kan säga nej till att ens verk används i exempelvis politiska sammanhang.

Hiphopduon sa nej

Det är inte första gången som musiker har synpunkter på att deras verk används i politiska syften. När Liberalerna höll landsmöte 2017 klev dåvarande partiledaren Jan Björklund upp på scenen till tonerna av Ison & Filles "Länge leve vi", ett tilltag som hiphopduon invände mot.

Samma sak hände vid upprepade tillfällen för Donald Trump, som blev ombedd att sluta spela musik av bland andra Rihanna och Leonard Cohen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons