Annons
Kultur

Magnus Västerbro: Gustav III hade löjliga kläder

Tre år efter genombrottet med "Svälten" kommer Magnus Västerbro med sin mest ambitiösa bok hittills. Katastrofen som drabbar det svenska folket den här gången är ingen sjukdom eller hungersnöd – det är Karl XII och hans storhetsvansinne.
Kultur • Publicerad 14 juli 2021
Magnus Västerbro är ointresserad av att skriva om kungar och grevinnor och annat fint folk. Han vill berätta om det svenska folkets historia, om fattiga människor i historiens periferi, om hur dessa har slitit och lidit och varit utlämnade åt övermaktens äregiriga vansinne och nyckfullhet.
Magnus Västerbro är ointresserad av att skriva om kungar och grevinnor och annat fint folk. Han vill berätta om det svenska folkets historia, om fattiga människor i historiens periferi, om hur dessa har slitit och lidit och varit utlämnade åt övermaktens äregiriga vansinne och nyckfullhet.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Magnus Västerbro slog igenom med boken "Svälten", som handlar om missväxtåren i Sverige 1867–1869 och om svältkatastrofen som sedan följde. "Det handlade mycket om tajming. Boken kom ut i slutet av den varma sommaren 2018. Själv tycker jag att 'Pestens år' är en bättre bok. Det tycker även många av mina läsare", säger han.
Magnus Västerbro slog igenom med boken "Svälten", som handlar om missväxtåren i Sverige 1867–1869 och om svältkatastrofen som sedan följde. "Det handlade mycket om tajming. Boken kom ut i slutet av den varma sommaren 2018. Själv tycker jag att 'Pestens år' är en bättre bok. Det tycker även många av mina läsare", säger han.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Blev Karl XII mördad? Ryktet om att det var en svensk kula som träffade kungen under belägringen av Fredrikstens fästning i Norge har hållits vid liv i 300 år. Magnus Västerbro är dock övertygad om att det inte var ett mord. "Han hade varit nära att dö ganska många gånger, så det varje egentligen bara en tidsfråga", säger han.
Blev Karl XII mördad? Ryktet om att det var en svensk kula som träffade kungen under belägringen av Fredrikstens fästning i Norge har hållits vid liv i 300 år. Magnus Västerbro är dock övertygad om att det inte var ett mord. "Han hade varit nära att dö ganska många gånger, så det varje egentligen bara en tidsfråga", säger han.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Magnus Västerbro är inte själv forskare, sina böcker kan han skriva tack vare riktiga historikers gedigna arbete. "Jag plockar åt mig av andras slit. Jag är väldigt tacksam över arbetet som de gör. De senaste åren har det kommit mycket ny forskning kring Karl XII:s tid. Jag hade inte kunnat skriva den här boken utan den", säger han.
Magnus Västerbro är inte själv forskare, sina böcker kan han skriva tack vare riktiga historikers gedigna arbete. "Jag plockar åt mig av andras slit. Jag är väldigt tacksam över arbetet som de gör. De senaste åren har det kommit mycket ny forskning kring Karl XII:s tid. Jag hade inte kunnat skriva den här boken utan den", säger han.Foto: Stefan Jerrevång/TT

I "Tyrannens tid" berättar Magnus Västerbro om Sveriges ur-trauma – det är berättelsen om slutet på vårt rikes "fornstora dar", om hur lilleputtlandet i norra Europa, som mot alla odds blev en stormakt, gjorde allt för att så förbli genom ett hopplöst krig. Det är berättelsen om Karl XII och hans tid – men främst är det, som alltid hos statareättlingen Magnus Västerbro, berättelsen om folket, om drängar, pigor och backstugusittare som fick lida av kungens nycker.

– Det är den samhällsgruppen som min släkt kommer ifrån. På sätt och vis skriver jag om min egen släkthistoria. Jag hade inte varit greve på ett slott om jag levt förr i tiden Jag hade varit en backstugukärrings son som fått pesten, svultit ihjäl eller skickats ut i ett krig och dött i difteri under en marsch i Polen.

Annons

Så var det – endast en bråkdel av alla som tvingades ut i Stora nordiska kriget (1700–1721) fick återse sitt hem. Alla visste vad det betydde att bli soldat och somliga blev galna när de blev inkallade. Magnus Västerbro berättar om en bonde som först lyckas undkomma krigstjänst, men sedan likväl inkallas. Han bränner ned sin gård, skjuter sin fru och ändar sedan sitt eget liv.

– Det är förvisso ett extremfall, mer vanligt var att man högg av fingrar eller en hel hand för att slippa kriget. Det är svårt att inte bli berörd.

Upplagt för Västerbrofejden?

Få svenska kungar är så omdiskuterade som Karl XII – till och med Voltaire skrev en bok om honom. När han kritiseras är det många som osäkrar sina revolvrar. Strindbergsfejden 1910 är det mest kända bråket, men så sent som 2005 blev det gruff när Ernst Brunner utmålade honom som psykopat i boken "Carolus Rex".

– Brunner var lite väl vild, det blev ju löjligt. Jag har försökt skildra Karl XII mer nyanserat, även om jag beskriver honom som en tyrann vars högmod och vilja resulterade i att landet utarmades och folket led, och som envist fortsatte att utkämpa ett meningslöst krig mot allas vilja.

Magnus Västerbro har ingen lust att bråka om vem Karl XII egentligen var. Samtidigt räknar han med att vissa nog lär bli arga på hans bok.

– Det finns många som är väldigt pålästa och som anser att all kritik av Karl XII är historielös. Man behöver på inga sätt vara knäpp för att hävda det. Man kan argumentera för att han var en tidstypisk härskare, eller en upplysningsman som ville skapa en bättre värld genom att peka med hela handen. Men det är lite väl förskönande.

Magnus Västerbros magnum opus

Magnus Västerbro slog igenom 2018 med boken "Svälten". Allt förändrades över en natt och läsarna fick även upp ögonen för hans bok "Pestens år" som hade publicerats 2016.

Att just "Svälten" slog, tror Magnus Västerbro, handlade om tajmning; den kom efter den rekordvarma sommaren och i samma veva började man på allvar tala om klimatkrisen.

– Sedan dess har jag kunnat vara författare på heltid. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Jag har aldrig haft några andra drömmar.

Magnus Västerbros historieintresse föddes i tidiga tonåren. Då var det som så ofta krigiska stormakter som lockade: Romarriket, Alexander den store, Brittiska imperiet, Tyskland under andra världskriget – och inte minst Karl XII och hans karoliner.

Annons

– Sedan tog intresset andra vägar. Jag blev mer nyfiken på hur människor levde och tänkte förr i tiden, hur de upplevde världen.

"Svårt att gå i gång på Gustav III"

"Tyrannens tid" är Magnus Västerbros mest ambitiösa bok hittills.

– Jag har tänkt skriva den länge. De tidigare böckerna har lett fram till den här boken. Det är kulmen på ett stort projekt. Det känns skönt, men också tomt. Jag är en rastlös person, vad ska jag göra nu?

Ja, vad ska Magnus Västerbro göra nu? Kanske skriva den där biografin över Gustav III som han fick frågan om att författa.

– Nej, biografier är ofta begränsade i formen. Jag har även väldigt svårt att gå i gång på Gustav III och hans tid. Jag förstår inte kulten kring honom. Det är något med den där tiden som jag har svårt för. De hade så löjliga kläder.

Kanske är det dags att ge sig i kast med en historisk roman igen? Han gjorde ett försök för ett par år sedan, då skrev han fiktion utifrån den sanna historien om en förlupen svensk i 1700-talets Sydafrika.

– Jag bottnade aldrig riktigt i den historien. Men jag skulle gärna ge mig på fiktionen igen och släppa loss lite mer. Det vore skönt att kunna ha ett friare förhållande till mina källor än vad jag har nu.

Fakta: Magnus Västerbro

Född: 1971 i Malmberget. Flyttade som barn till Luleå – en stad han lämnade så fort han fick chansen. I vuxen ålder gick flytten först till Umeå, därefter till Göteborg och slutligen till Stockholm.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Fru och två döttrar.

Bakgrund: Jobbade länge som journalist, men tyckte aldrig att det var särskilt roligt. Det var stressigt och socialt krävande – och man fick aldrig fördjupa sig i något. Debuterade som författare 2015 med "101 historiska händelser: en annorlunda världshistoria". Fast den "riktiga" debuten kom först 2016 med "Pestens år", den boken följdes 2018 av "Svälten". Boken blev hans genombrott och han tilldelades även Augustpriset för årets bästa fackbok.

Aktuell med: Boken "Tyrannens tid – Om Sverige under Karl XII" som utkommer den 29 juli.

Kuriosa: Västerbro är ett taget namn. Han och hans fru tog namnet efter Västerbron i Stockholm när de gifte sig.

Gör i sommar: Hänger på sommarstället i Roslagen och försöker komma på vad han ska skriva härnäst.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons