Annons
Kultur

Mannen som upptäckte Madonna är död

Han upptäckte Madonna, The Ramones och Depeche Mode.
Musikprofilen Seymour Stein är död.
Nöje • Publicerad 3 april 2023
Seymour Stein. Arkivbild.
Seymour Stein. Arkivbild.Foto: Julie Jacobson/AP/TT

Den amerikanske musikprofilen Seymour Stein är död, skriver The New York Times.

Stein var med och grundade det legendariska skivbolaget Sire Records, där han bland annat gav artister som Talking Heads, The Ramones och The Pretenders skivkontrakt. Han satte även fart på karriärerna för artister som Madonna, Lou Reed, Aphex Twin, Depeche Mode, The Smiths och The Cure.

"Kungen av 80-talet"

Annons

Stein kom att kallas "kungen av 80-talspopen" även om han upptäckte en rad talanger inom hela spannet från punk till new wave, och han fortsatte att jaga nya artister ända upp i 70-årsåldern.

Stein började jobba som musikkritiker för Billboard redan som 13-åring. Därefter jobbade han för olika skivbolag innan han 1966 grundade Sire Records tillsammans med producenten och musikern Richard Gottehrer.

Efter att ha sett The Ramones repa inför en spelning 1975 gav han dem skivkontrakt, och gav även ut bandets följande tio album. Men även om Stein låg bakom en rad i dag minst sagt namnkunniga band var det Madonna som blev hans största kommersiella framgång.

64 miljoner album

Stein hörde Madonnas demo "Everybody" när han låg på sjukhus efter en hjärtoperation, och kallade den då okända sångerskan till ett möte vid hans sjukhussäng. I sin självbiografi "Siren song: My life in music" från 2018 beskriver han mötet:

"Hon var klädd i billiga punk-kläder, en klubb-unge som såg väldigt malplacerad ut på en sjukhusavdelning. Hon spände de där Madonna-ögonen i mig och sade: 'okej lyssna, bara säg vad jag ska göra för att få ett jävla skivkontrakt i den här stan!".

Hon fick kontraktet med Sire Records, som sålde över 64 miljoner album med henne bara i USA, innan hon startade sin egna etikett 1992.

Seymour Stein var även en av grundarna till amerikanska rockens Hall of Fame. Han avled på söndagen, 80 år gammal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons