GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Marie Lundquist ny ledamot av Samfundet De Nio

Litteratur • Publicerad 19 januari 2023
Författaren Marie Lundquist är ny ledamot av Samfundet De Nio. Arkivbild.
Författaren Marie Lundquist är ny ledamot av Samfundet De Nio. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Poeten och översättaren Marie Lundquist har valts till ny ledamot av Samfundet De Nio där hon efterträder Kerstin Ekman på stol 4.

Lundquist är född 1950, utbildad bibliotekarie och debuterade 1992 med diktsamlingen "Jag går runt och samlar in min trädgård för natten". Hon översätter främst dramatik och är även verksam som kulturskribent. Hennes senaste utgivna verk är romanen "Dikten är tanken som far genom hjärtat och spränger det" från 2017.

Samfundet De Nio är en litterär akademi, instiftad 1913 efter en stor testamentarisk donation av Lotten von Kræmer. Dess uppgift är främst att främja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar.

Samfundet De Nio består för närvarande av Nina Burton, Jonas Ellerström, Madeleine Gustafsson, Gunnar Harding, Niklas Rådström, Sara Stridsberg, Johan Svedjedal, Marie Lundquist och Anna Williams, som är akademins ordförande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.