Annons
Kultur

Maxim Grigoriev får migrantpris

Litteratur • Publicerad 8 januari 2022
Maxim Grigoriev får Smålits migrantpris för romanen "Europa". Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En exilroman "som visar lockelsen att tillhöra Europa, men också hur skör och förgänglig tillvaron blir för den som lämnar sitt hemland" föräras med Smålits migrantpris 2022. Maxim Grigoriev får ta emot priset på 50 000 kronor för boken "Europa".

I "Europa" är huvudpersonerna ryska migranter som lever i olika stadier av exil i Paris. Maxim Grigoriev är själv född i Moskva och flyttade till Sverige i tidiga tonåren tillsammans med sin mamma. Numera bor han i just Paris.

"Europa" har tidigare tilldelats EU:s litteraturpris och även Svenska Dagbladets litteraturpris. Smålits migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarserie och går till en författare som i Mobergs anda "skildrar vår tids migration". Tidigare har bland andra Balsam Karam och Pooneh Rohi fått priset.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons