Annons
Kultur

Milan Kundera ger bort 3 000 böcker – efter dröm

Litteratur • Publicerad 7 april 2023
Milan Kundera blev fråntagen sitt tjeckiska medborgarskap efter sin bok "Skrattet och glömskans bok", men fick det tillbaka efter 40 år, 2019. Arkivbild.Foto: Jovan Dezort/AP/TT

Den tjeckiske författaren Milan Kundera har gett bort 3 000 exemplar av sina egna böcker till det nya Milan Kundera-biblioteket i hans födelsestad Brno i Tjeckien.

Han blev inspirerad att tömma hyllorna i sin lägenhet i Paris på de egna verken efter att hans fru Vera Kunderova haft en dröm, där Philip Roth viskade fram idén till henne – den amerikanske författare som före sin död donerade sin boksamling till Newark Public Library.

Annons

– Milan föddes i Brno, det här är en symbolisk handling, han återvänder dit, sade Vera Kunderova till tjeckisk radio.

När böckerna var bortforslade placerade hon ut kastanjer och "fåniga saker" på hyllorna för att mildra känslan av tomhet.

Milan Kundera är sedan 1975 bosatt i Frankrike. Han debuterade som poet 1953 och fick stor internationell succé 1984 med romanen "Varats olidliga lätthet", som filmatiserades med bland andra Lena Olin.

Det nya Milan Kundera-biblioteket öppnade på Kunderas 94:e födelsedag, den 1 april i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons