Annons
Kultur

Minister: Licensavgiften för BBC skrotas

Storbritanniens kulturminister Nadine Dorries skriver i sociala medier att det kommande avtalet om licensavgiften för public service-bolaget BBC, som sträcker sig till år 2027, blir det sista.
Medier • Publicerad 16 januari 2022
BBC:s huvudkontor i London. Arkivbild.
BBC:s huvudkontor i London. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Fram till dess ska licensavgiften frysas. Vad som ska ersätta avgiften är oklart.

"Dagarna då landets äldre hotas med fängelse och har kontrollanter som knackar på dörren är över. Nu är det dags att diskutera och debattera nya sätt att finansiera, stödja och sälja fantastiskt brittiskt innehåll", skriver Dorries på Twitter.

Annons

BBC har inte kommenterat utspelet.

I en Daily Mail-artikel som Dorries själv länkar till framgår det att den frysta licensavgiften – som ska ligga på motsvarande knappt 2 000 kronor om året – kan leda till minskade intäkter för BBC i storleksordningen 25 miljarder kronor under åren som kommer. Tidigare har licensavgiften höjts i takt med inflationen.

Nadine Dorries har tidigare gjort sig känd för att kritisera BBC och har kallat det för en "partisk vänsterorganisation", bland annat.

BBC är världens äldsta och största public service-bolag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons