Annons
Kultur

Miriam Aïda: Miriam Aïda: Kultur rena rama medicinen

Pandemin kan göra att både musik och konst kan omvärderas, skriver YA:s musikkrönikör Miriam Aïda. Hon hoppas att kulturupplevelser i framtiden kan användas inom den svenska sjukvården, som medicin.
Miriam Aïda
Musikkrönika • Publicerad 15 april 2021 • Uppdaterad 20 april 2021
Miriam Aïda
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sisters In Jazz på Ystads jazzfestival för två somrar sedan. Musik och kultur är rena medicinen och borde skrivas ut på recept, anser YA:s krönikör.
Sisters In Jazz på Ystads jazzfestival för två somrar sedan. Musik och kultur är rena medicinen och borde skrivas ut på recept, anser YA:s krönikör.

Ofta måste man vara utan för att uppskatta på djupet. Den långa kulturella torkan kan vara en chans att reflektera över vad kulturupplevelser egentligen betyder för oss. Om jag ska våga drömma om positiva konsekvenser i pandemins kölvatten, hoppas jag på en omvärdering där musikens och konstens värde skrivs upp.

Musik har funnits i människans liv sen urminnes tider och den har varit ett redskap för att hela och läka. Shamaner använde trummor och sång för att manipulera hjärnvågorna med målet att ändra patientens medvetandetillstånd, så att kroppens självläkande processer sattes igång. I takt med civilisationens utveckling och vetenskapens genombrott avfärdades detta som mumbo jumbo.

Annons

Men på senare tid har det forskats friskt på vad som händer i hjärnan och kroppen när vi lyssnar på och spelar musik. Undersökningarna bevisar det som våra förfäder visste utan högteknologiska mätinstrument och hundratals högskolepoäng. Tvärvetenskaplig forskningen bevisar att våra konstuttryck är mätbart hälsofrämjande och förutom att stress dämpas, har de bland annat positiv påverkan på immunsystemet, är blodtryckssänkande och minskar risken för att inflammationer startar.

I Kanada är små steg tagna för att ta in den ”nya” kunskapen i vården med ett hälsoprogram där läkare kan ordinera patienter ett besök på konstmuseum, på recept. Det som egentligen skrivs ut är de ökade nivåer av patienternas egna naturliga lyckoämnen (dopamin och seretonin) som konstrundan producerar.

Även på Ministeriet för hälsa och social omsorg i Storbritannien utvecklas ett omfattande program där läkare kommer att kunna skriva ut recept på konst och kultur i alla dess former för ett brett spektra av symptom och sjukdomar. Sånglektioner för lungsjuka, danslektioner för utbrända, körsång eller en ordinerad, personligt designad spellista.

Dessa okonventionella hälsoprogram är steg i en riktning som indikerar vilken roll kulturen kommer att spela i framtiden.

”Jag ser fram emot en sjukvård med mer konserter och musik i korridorerna och jag hoppas att dagen då doktorn skriver ut kultur på recept inte är för långt borta.””
Miriam Aïida

Läkare som driver dessa frågor tror att kulturen kommer att betyda lika mycket för hälsan under 2000-talet, som den fysisk aktiviteten har betytt under 1900-talet.

När Folkhälsomyndigheten i Sverige kan pusta ut och lyfta blicken från covid-19, hoppas jag att man inom en snar framtid vågar välja in kulturen i vården. Det skulle vara en trygg och smart samhällsinvestering och ett fint sätt att ta hand om medborgarnas hälsa. Dessutom skulle det innebära en omformulering av konstnärsyrkenas roll i samhället med effekter som högre och helt annan status och mer jobb för högre lön, då pengar som tidigare hamnat i läkemedelsföretagens fickor blir omdirigerade till kulturlivet.

Hoppas att avsaknaden av kultur under pandemin kan väcka tanken och påskynda en utveckling i denna riktning. Jag ser fram emot en sjukvård med mer konserter och musik i korridorerna och jag hoppas att dagen då doktorn skriver ut kultur på recept inte är för långt borta.

Innan dess är min varmaste rekommendation att vi flitigt börjar bruka och njuta av denna biverkningsfria multi-intelligenta medicin, så gott det går under rådande omständigheter. Skruva upp volymen på stereon, dela spellistor med vänner, ge bort en skiva i present, tipsa varandra om strömmade konserter, plocka ner gitarren och öva några ackord, sjung i duschen och dansa lite i vardagsrummet. Det enda du riskerar är att blodgenomströmningen i hjärnan ökar, att blodtrycket sänks, att din sömn förbättras och att ditt humör blir lite soligare.

Musik som medicin

Tre tips

1 Inventions and Dimensions – Herbie Hancock (1964)

Rytmiskt, hypnotiskt, lekfullt flytande modal post-bop med latin-influenser att älska.

2 Survival – Bob Marley (1979)

En av de skivorna som jag alltid kommer tillbaka till och som gör mig trygg med sitt hjärtslagtempo.

3 Feminina – Joyce (1980)

Vacker skiva med många stämningar och infekterande sväng.

Annons
Annons
Annons
Annons