unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Modig debut om hotfull ny värld

Stina Nilssons debut om en förstörd och farlig värld är en riktig bladvändare för barn. Eva Wahlström har läst.
Stina Nilsson är en barnboksdebutant värd att lägga på minnet.
Stina Nilsson är en barnboksdebutant värd att lägga på minnet.
Foto: Zuhal Kocan

Spänning för barn

Det svarta regnet

Författare: Stina Nilsson
Förlag: Bonnier Carlsen

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

”Det svarta regnet” är något så ovanligt som en skildring av ett monotont slit för att överleva en dag till och en gastkramande spännande berättelse. Boken vann Bonnier Carlsens stora manustävling och det är inte förvånande, den är verkligen en stark debut. Man anar författarens studier i film, historien har ett starkt dramaturgiskt driv.

Inledningen är en kall höstdag. Kyla betyder hot om mera svält och att ständigt frysa. Flickan Liv måste arbeta hårt för att familjen ska klara sig:

”FÖR DET FÖRSTA: hämta vatten från brunnen. Det var ännu en grå morgon när jag gick den vanliga vägen för att hämta vatten. En gång, för länge sedan, hade vattnet kommit från kranarna i köket. Det droppade långsammare och långsammare tills där inte fanns något kvar.”

Boken är en dystopi om en förändrad värld. Man får inte säkert veta vad som egentligen hänt. Den berättelse som Liv och hennes lillasyster fått höra är att världen förstörts av onda trollkarlar. Allt som finns kvar är en förgiftad skog och mark. Nästan alla hus är övergivna och människorna som finns kvar blir sjuka av demoner som intar deras kroppar. En demon har satt sig i den annars så glada och goda pappan som hålls inlåst på sitt rum. Han blir galnare för varje dag som går tills han blir helt livsfarlig. Författaren väjer inte för att beskriva det onda och den ständiga förruttnelsen i naturen. När Livs sista granne och bästa vän ger sig av blir Livs sista stora önskan att också få ge sig iväg. Hon vill leva sitt liv, inte bara överleva.

Fast mamma förhalar flykten och säger att de lättare kan leva kvar där de är. Men maten sinar, rovorna som de odlar ruttnar men måste ätas ändå. Liv får lära sig jaga, men det är inte många vilda djur kvar. De får nöja sig med en mager hare eller en råtta… ofta inget alls.

quote
Är berättelsen om de onda trollkarlarna och demonerna sann? Eller är det människorna själva som förgiftat jorden?

Hela tillvaron är fylld av hot. Man måste akta sig för det giftiga svarta regnet. Man kan aldrig veta vad som egentligen hänt. Är berättelsen om de onda trollkarlarna och demonerna sann? Eller är det människorna själva som förgiftat jorden?

Det är en spännande bok, en riktig bladvändare och läsaren har många frågor kvar när boken slutar i en gnutta hopp. Det är modigt berättat att utesluta alla förklaringar och låta läsaren grubbla. Att gestalta mer än förklara för mycket är en svår konst och det är en skicklig debut. Jag läser gärna fler kommande böcker av Stina Nilsson och kanske blir det en film också!

FAKTA

Stina Nilsson

Stina Nilsson är född 1990 i Borås och bor sedan 2019 i Danmark där hon arbetar som översättare. Hon har tidigare studerat film och romanen ”Det svarta regnet” var ursprungligen ett kortfilmsmanus.