Annons
Kultur

Mondial: Har inte plagierat kokbok

Litteratur • Publicerad 17 januari 2022
Kocken och krögaren Erik Videgård har skrivit både "Berättelser och recept" och "Facing heaven". Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Mondial bestrider de anklagelser om plagiat som riktades mot bokförlaget av konkurrenten Natur & Kultur före jul, skriver Svensk Bokhandel (SvB). Enligt Mondial har rättigheterna för innehållet i boken "Berättelser och recept" återgått till upphovspersonerna.

Kokboken "Berättelser och recept: Asiatiska utflykter och oförklarliga avstickare" är skriven av Erik Videgård och illustrerad med fotografier av Pål Allan. Men innehållet i boken var till stora delar identiskt med kokboken "Facing heaven" som Natur & Kultur gav ut 2015, anser Natur & Kultur, som hävdar upphovsrättsintrång. Även den boken var gjord av Videgård och Allan.

Annons

– Jag vet inte om det bygger på något missförstånd från Natur & Kultur om vad de har för rättigheter, eller hur det fungerar med författarrättigheter. Möjligtvis vill de klämma åt Mondial. Men i ärlighetens namn är det författaren och fotografen som de klämmer åt, säger Dag Wetterberg, advokat som företräder Mondial, till SvB.

Ärendet avgörs av Patent- och marknadsdomstolen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons