Annons
Kultur

Mord på riktigt och låtsas

Skådespelaren Michael Segerström fortsätter att vara litterärt produktiv. YA:s Bengt Eriksson har läst den senaste boken ”Innan liket kallnar – bittra tankar på Söderslätt” som också utspelar sig i Ystad.
Bokrecension • Publicerad 2 januari 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Michael Segerström, född 1944, bosatt i Beddingestrand. Författare, skådespelare. Nyligen gav han ut två nya böcker.
Michael Segerström, född 1944, bosatt i Beddingestrand. Författare, skådespelare. Nyligen gav han ut två nya böcker.Foto: Tomas Nyberg

Den här andra gången försökte Michael Segerström nog ändå att skriva en deckare (eller thriller och lite av polisroman). Observera orden ”nog” och ”försökte”. Han har ju en skröneberättare inom sig och denne kunde inte låta bli att smygläsa deckarmanuset, lägga sig i och skoja till formuleringar och händelser.

Resultatet blir liksom förra gången mer av Fritiof Nilsson Piraten än deckarkolleger som Olle Lönnaeus och Tina Frennstedt. Spännande? Nåja. Smålog en smula och skrattade till gjorde jag däremot på många av bokens 152 sidor. Undertiteln ”Bittra tankar på Söderslätt” passar bättre än huvudtiteln ”Innan liket kallnar”.

Annons

Romanen utgår från Söderslätt. Där sitter författaren, som man får förmoda är bokens jag, å andra sidan är det tveksamt om bokens jag kan vara författaren Segerström. (Hur det nu går ihop.) Jaget sitter i alla fall i Beddinge, hemma hos Jan Detlef, också författare, som framåt slutet ska ta över och skriva klart Segerströms bok.

”Det börjar dock i Ystad med att polisen kallas till hotell Kung Oscar. Ett teatersällskap tog in på hotellet över natten mellan föreställningar på Ystads teater och Grand i Trelleborg.”
Bengt Eriksson

De diskuterar och minns, drar någon skröna och dricker några glas. Numera äppeljuice för Detlef, medan jaget bjuds att smaka den ena finare vinaren efter den andra av grannen Ahlberg. Det börjar dock i Ystad med att polisen kallas till hotell Kung Oscar. Ett teatersällskap tog in på hotellet över natten mellan föreställningar på Ystads teater och Grand i Trelleborg.

På morgonen saknas skådespelerskan Elena Petrov. Hon är försvunnen, kom inte ner till frukosten. I ett tomt hotellrum finns en lapp: ”Första varningen. Det sitter en man i vit panamahatt och spelar piano i matsalen.” Blott en av alla panamahattar, de ska bli fler, minst en handfull, otroligt så många panamahattar som förekommer i Skåne. (Eller om de är samma hatt?)

Några anmärkningsvärda personer: hotelldirektören Börje Wester, Elenas tölp till make Dragan Petrov, skådespelaren Stig Eliasson, teaterchefen Samuel Asp, smågangstern Jiri Janov och söderslättsbonden Walter Groth. Samt diverse poliser: kommissarierna Leif Sahlberg (som ersatt Wallander i Ystad), Sten Selander (kvar i Trelleborg, sen förra boken) och Bertil Davidsson (Malmö), även Arne Ljung och Pervo (?) är återkommande poliser. Fler oväntade namn: Rosa Luxemburg, sjuksköterska, och Sofia Arkelsten, polistekniker.

Michael Segerströms nya deckare, "Innan liket kallnar".
Michael Segerströms nya deckare, "Innan liket kallnar".Foto: Kira förlag

Mord på riktigt och låtsas, narkotika, misshandel och practical jokes, den nämnda skådespelerskan efterspanas och nu har också maken försvunnit. Mycket händer innan det blir dags för ett slags upplösning hos den så kallade Indianen i Emmaboda.

Ja, läs själv och försök hänga med! Extra stjärna till hen som lokaliserar det budskap om ”godhet” som lär finnas. Dessutom förekommer Gud, här och var.

Deckarskröna

Michael Segerström & Jan Detlef

”Innan liket kallnar – bittra tankar på Söderslätt”

(Kira förlag)

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons