Annons
Kultur

Mordisk Nalle Puh splittrar publiken

Regissören har fått ta emot dödshot och publiken både älskar och hatar idén.
I veckan går slasherfilmen "Winnie the Pooh – blood and honey" upp på bio.
Nöje • Publicerad 13 februari 2023
"Winnie the Pooh – blood and honey" har premiär på onsdag. Pressbild.
"Winnie the Pooh – blood and honey" har premiär på onsdag. Pressbild.Foto: Njuta Films

När upphovsrätten för Nalle Puh gick ut i fjol blev det fritt fram att skapa nya verk kring AA Milnes lika klassiska som gulliga lilla björn. En som nappade på idén var den brittiske regissören Rhys Frake-Waterfield, som beslutade sig för att göra en helt ny version av Puh för vita duken.

Resultatet är "Winnie the Pooh – blood and honey", som går upp på bio i veckan.

Mördarmaskiner

Annons

Premissen? Pojken Christopher Robin har vuxit upp och sedan länge lämnat sina barndomskompisar Nalle Puh och Nasse i Sjumilaskogen där de lekte när han var liten. Puh och Nasse har väntat och väntat på att han ska komma tillbaka till dem, men när han väl gör det är det försent. De har förvandlats till mordiska mördarmaskiner, fullkomligt förblindade av Christopher Robins svek.

Filmen är en klassisk slasherskräckis, gjord på kort tid och med låg budget. Trots det går den upp på omkring 1 500 biografer i USA, vilket är ovanligt för en indiefilm. Inledningsvis var det tänkt att filmen skulle gå upp på bio under en enda dag i enbart Storbritannien, men hajpen blev så stor att den nu visas i en rad andra länder, däribland Sverige.

Förhandssnacket har alltså varit enormt – och publiken vet inte vilket ben den ska stå på när det gäller att placera en gullig barnklassiker i en blodig skräckis-kontext. Rhys Frake-Waterfield berättar i en intervju med nyhetsbyrån AFP att han har fått ta emot dödshot för tilltaget, att namninsamlingar har skapats för att stoppa filmen och att flera personer vill polisanmäla honom för hur Puh och Nasse porträtteras i filmen.

Lämnade i protest

När filmens trailer lades ut på Youtube i somras fylldes kommentarsfältet snabbt av kommentarer av typen "Det här kommer att bli så fruktansvärt dåligt men jag måste bara se det". Andra tycker att idén är briljant, men när filmen premiärvisades i Mexiko tidigare i veckan uppgav AFP:s reporter att många lämnade biografen i protest mot hur usel filmen är.

Publikens och kritikernas omdömen om "Winne the Pooh – Blood and honey" lär i slutändan inte ha någon större betydelse för regissörens framtida karriär. Hajpen kring filmen är så stor att han redan planerar en uppföljare, och han tänker även göra skräckversioner av två andra klassiker: "Bambi" och "Peter Pan".

– Folk erbjuder mig en massa pengar för att göra fler filmer. Det är väldigt svårt att finansiera filmskapande, men det här gör att folk verkligen engagerar sig, säger Rhys Frake-Waterfield till AFP.

Fakta: "Winnie the Pooh – blood and honey"

Regi: Rhys Frake-Waterfield.

Skådespelare: Nikolai Leon, Craig David, Chris Cordell, Maria Taylor, Natasha Rose Mills med flera.

Premiär: 15 februari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons