Annons
Kultur

Museer samlar sina sommarhöjdare

Restriktionerna har lättats ytterligare – och museerna laddar upp för fler besökare. Nu tipsar riksförbundet Sveriges museer om över 70 sommaraktiviteter.
Kultur • Publicerad 1 juli 2021
Junibacken satsar på barnteater i sommar, medan Vasamuseet välkomnar besökarna till sin trädgård. Arkivbild.
Junibacken satsar på barnteater i sommar, medan Vasamuseet välkomnar besökarna till sin trädgård. Arkivbild.Foto: Leif Blom/TT

"Museerna längtar verkligen efter besökarna och från Kiruna i norr till Trelleborg i söder öppnas nu dörrarna. Museerna står för unika turistmål som Svemestrare kan ta del av i hela landet", säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer i ett pressmeddelande.

Bland annat satsar Göteborgs stadsmuseum på utställningen "Grejen med Göteborg" för att uppmärksamma stadens 400-årsjubileum. Även Piteå firar 400 år, och Piteå museum arrangerar stadsvandringar.

Annons

Junibacken i Stockholm satsar på barnteatern "Pippi flyttar in", om Pippis första möte med Tommy och Annika och Sjöhistoriska museet lånar ut kajaker – i utbyte mot att deltagarna plockar skräp under tiden, för att uppmärksamma problemet med plast i sjöar och hav.

Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm samlar samisk konst, kultur och slöjd i "Bakom hörnet vindens jojk" med 15 olika konstnärer, medan Länsmuseet Gävleborg satsar på utställningen "Vi som arbetar med våra kroppar", om kroppsarbete i Sverige.

Listan med alla aktiviteter ligger på sverigesmuseer.se.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons