Nina Björks nya bok är en livsbejakande örfil för alla i skroll-koma
Medan vi lever – tankar om existensen
Författare: Nina Björk
Förlag: Wahlström & Widstrand
I ”Medan vi lever” är litteraturvetaren och författaren Nina Björk orolig för att individen håller på att försvinna. Via influencers och sociala medier mutar sig kommersiella krafter in i våra liv och korrumperar våra begär och viljor. Vi likriktas och förflackas, kort och gott.
Utgångspunkten känns igen, redan filosoferna i Frankfurtskolan konstaterade dystert kapitalismens utarmning av individen, skapandet av falska behov och teknikens manipulativa roll i att rätta individen efter systemets intressen. Men Nina Björk är inte intresserad av att att lägga ännu ett bidrag till högen av litteratur som lämnar en med känslan av att ”vi är körda”. Istället vill hon utreda den frihet som, trots förutsättningarna, står till buds. Hon inleder med att verbalt rycka telefonen ur handen på läsaren och etablera en brådska: ”Det är är din stund på jorden nu”. Kom igen, tycks hon säga, är detta det liv vi vill leva eller ska vi göra något meningsfullt med den tid som skänkts oss?
”Boken presenteras som en intellektuell självhjälpsbok men den delar inga av självhjälpslitteraturens quick fixes.”
I sju kärnfulla kapitel dissekerar Björk teman som autenticitet, identitet och mening mot en bakgrund av den digitala omdaningen. Tillvägagångssättet är resonerade, hon går i dialog med tänkare som Hartmut Rosa, Charles Taylor och Susan Wolf – utan att för den sakens skull sväva väg i teoretiskt abstraktion. Resonemangen är alltid förankrade i exempel från litteratur och kulturdebatter, men också, överraskande nog, djupt personliga exempel. Hon är bitvis befriande förbannad, vilket eldar på känslan av ”det är nu det gäller”.
Boken presenteras som en intellektuell självhjälpsbok men den delar inga av självhjälpslitteraturens quick fixes. Där självhjälpslitteratur traditionellt är navelskådande och skenbart apolitisk så är Björk det motsatta. Hon återinför de grundläggande sociologiska insikter som så ofta kollras bort i självhjälpsböckernas vokabulär och använder det personliga som språngbräda för de större resonemangen. Och med det visar hon att hur vi lever har bäring på andra människor och är därför alltid en moralisk fråga.
Och visst, mycket av det som sägs har sagts tidigare, men gör det ”Medan vi lever” överflödig? Inte alls. Nina Björks rättframma och personliga tilltal får allt att kännas desto mer angeläget.
För alla som någon gång vaknat upp efter en skroll-koma och förtvivlat försökt ruska av sig känslan av att livet rinner en ur händerna så är ”Medan vi lever” en livsbejakande örfil.