Annons
Kultur

Nisti Sterk skildrar arvet efter Fadime

Mordet på 26-åriga Fadime Şahindal 2002 intensifierade debatten om hedersrelaterat våld. I en ny dokumentärfilm skildrar filmaren Nisti Sterk arvet efter henne.
Film • Publicerad 5 januari 2022
Nisti Sterks nya dokumentär kastar ljus på hedersproblematiken. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT
Fadime Şahindal sköts den 21 januari 2002 till döds av sin egen far, som ansåg att hon dragit skam över familjen.Foto: Maja Suslin/TT

Sterk säger i ett pressmeddelande att det var en nära anhörig till Şahindal som föreslog att hon skulle göra filmen, med en önskan att den främst skulle fokusera på hedersproblematiken.

"Jag vill betona att det här i huvudsak inte är en film om Fadime, utan att det är en film om alla de som jobbar med frågan praktiskt, politiskt och/eller rättsligt. Jag vill sprida deras kunskaper, lyfta fram deras goda krafter för att vi ska förstå problemens komplexitet och tillsammans hjälpas åt att förändra situationen för de flickor och pojkar som idag lever inom hedersnormen", säger Sterk.

Annons

"Arvet efter Fadime – om hedersproblematiken i Sverige" har premiär på SVT Play den 16 januari.

Förra året var Nisti Sterk involverad i Nent groups planer på en tv-serie om Fadime Şahindals sista år i livet. Sterk låg bakom idén, men valde att hoppa av projektet och kritiserade sedan produktionen i en poetisk debattartikel i Dagens Nyheter.

Senast var Sterk aktuell med dokumentären "Who the fuck is Bobby?" om kändisfrisören Bobby Oduncu.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons