Annons
Kultur

Norrman vinner nordiskt manuspris

Film • Publicerad 1 februari 2023
Den norska manusförfattaren Kenneth Karlstad vinner pris för bästa nordiska dramaserie. Arkivbild.
Den norska manusförfattaren Kenneth Karlstad vinner pris för bästa nordiska dramaserie. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Norrmannen Kenneth Karlstad, manusförfattare till "Kids in Crime", tilldelas årets manuspris Nordisk Film & TV Fond Prize för bästa nordiska dramaserie. Priset på 200 000 norska kronor delades ut under onsdagskvällen på Göteborgs filmfestival.

"Kids in Crime" är Karlstads seriedebut.

Annons

Juryn baserar bedömningen på tre huvudsakliga kriterier: hantverk, relevans och originalitet.

"Vinnaren har allt. Den är baserad på ett sant universum från en specifik tid. Serien är autentisk, ärlig, brutal och vänskap driver historien och engagerar publiken. Noggrannheten, detaljerna, musiken – allt finns i manuset! Manusförfattaren äger verkligen storyn", lyder motiveringen.

Karlstads kortfilm "The Hunger" har vunnit både priset Young Director Award under Cannes 2019 och Film Critics Award under Kortfilmfestivalen i Norge.

Vinstsumman finansieras av Nordisk Film & TV Fond.

Fakta: Serien "Kids in Crime"

Kids in Crime är en ovanlig coming-age serie som utspelar sig året 2001. Serien handlar om tre tonåringar, Tommy, Pål och Monica, som hamnar i trubbel efter att ha ådragit sig stora skulder till lokala knarkkungen Freddy Hell. Mitt i allt kaos flyttar de in i ett hus för att festa och använda så mycket droger som möjligt. Men alla fester har ett slut, och det här slutet kan bli blodigt.

Källa: Göteborg Film Festival

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons